Regionstyrelsen i Halland är en av minst 13 regioner i landet som nu tagit ställning emot att vårdpersonal kan tvingas polisanmäla papperslösa som söker vård. Foto: Bertil Ericson/TT

Region Halland säger nej till anmälningsplikt – vården ska inte ange papperslösa till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Alla partier utom SD i Region Halland tar nu ställning mot Tidöförslaget som kommit att kallas ”angiverilagen”.

– Man hjälper människor i behov av vård. Det är en självklarhet, säger ordföranden Mikaela Waltersson (M).

Regeringen har ännu inte lagt fram något skarpt förslag. Ändå beslutar politikerna i Hallands regionstyrelse att de är emot att sjukvårdsanställda ska anmäla papperslösa till polisen om de söker vård.

Kan bryta mot sekretesslag

– Jag tog upp det för att jag får många frågor nu från media och personalgrupper om hur vi ställer oss. Då enades vi om det här, säger Mikael Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Regionstyrelsen anser att det skulle bryta mot sekretesslagen att polisanmäla personer som söker vård.

SD: Går händelserna i förväg

Men Sverigedemokraterna i regionen ställer sig inte bakom ställningstagandet.

– Jag tycker att man går händelserna i förväg. Vi får invänta vad utredningen säger. Men vår inställning är att det finns personer som vistas här illegalt och det måste vi göra något åt, säger regionpolitikern Stina Isaksson (SD)

Så här kommenterar regeringen förslaget vid presskonferens på torsdagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) berättar om den föreslagna informationsplikten, där ”myndigheter och kommuner informerar Migrationsverket” om någon befinner sig illegalt i landet. Foto: Jessica Gow/TT

anmälningsplikten – Det här handlar det om

Anmälningsplikten för offentliganställda är en punkt i Tidöavtalet mellan de tre regeringspartierna (M, KD, L) och SD.

Partierna är överens om att utreda en ”anmälningsplikt mellan polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet”

Regeringen har ännu inte lagt fram något förslag om hur och när detta ska införas.

Flera regioner och en del kommuner har ändå tagit ställning emot att bland annat skolpersonal och vårdanställda kan komma att omfattas av anmälningsplikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.