Den omdebatterade utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet” presenterades i dag av migrationsminister Johan Forsell (M) och utredare Anita Linder.
Den del som väckt mest diskussion på förhand är förslaget om uppgiftsskyldighet, något kritikerna döpt till ”angiverilagen”. Enligt Anita Linder ska det införas på sex myndigheter: Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
– Uppgifter som vi tycker ska ingå är vem personen är, namn och identifikationsuppgifter. Uppgifter om var utlänningen är och kontaktuppgifter som e-postadress eller arbetsplats. Samt varför man antar att personen befinner sig i landet utan tillstånd, säger hon.
Uppgifterna ska lämnas på eget initiativ. Linder föreslår inga sanktioner men säger att det kan ses som tjänstefel att inte lämna uppgifter.
Yrkesgrupper undantas
Yrkesgrupper som lärare och sjukvårdspersonal har protesterat högt mot planerna på att de ska omfattas av uppgiftsskyldighet. Nu undantas de från förslaget. Gällande sjukvården säger Linder att det annars riskerar att skada förtroendet.
– Det finns en risk att man inte vågar söka vård eller söker vård alldeles för sent om man vet att uppgifter kan lämnas vidare. Det finns också en risk om det handlar om smittsam sjukdom att det bidrar till smittspridning i samhället.
Undantag ska också göras för skolan.
– Det finns en risk att barn annars inte vill eller får utnyttja sin skolgång och då finns en risk att vi inte lever upp till våra åtaganden enligt barnkonventionen, säger Anita Linder.
Risk för skadat förtroende
Även socialtjänsten undantas, även om det är ovanligt att de har kontakt med papperslösa, enligt utredare Anita Linder.
– Men det kan finnas barn som far illa eller vuxna i utsatta situationer och en allvarlig risk att de inte vågar söka sig till socialtjänsten. Det kan också skada förtroendet för socialtjänsten, som redan har problem med desinformationskampanjer.
Myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten ska inte heller omfattas av skälet att de inte anses ha ny eller relevant information i utvisningsärenden.
Regeringen ska nu ta ta fram ett lagförslag som ska ut på remiss. Enligt Johan Forssell är Tidöpartierna överens om slutsatserna i utredningen om vilka yrkesgrupper som ska undantas.
Fler förslag i utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet”
- Ribban för i vilka situationer polisen ska få genomföra inre ulänningskontroller sänks. Enligt utredningen ska det bli lättare för polis att göra stickprover eller agera på ett tips eller en iakttagelse på plats.
- Polis ska få rätt att beslagta pass, andra identitetshandlingar och elektronisk utrustning såsom mobiltelefoner i max tre månader för att utreda personers identitet. Kroppsvisitation och husrannsakan får användas för att få tag i elektronisk utrustning eller identitetshandlingar. Polis får också rätt att tömma och kopiera innehåll i elektronisk utrustning som har beslagtagits.
- Polis får rätt att begära att hälso- och sjukvården utför provtagning på personer även om de vägrar, om det krävs för att genomföra en avvisning. Läs slutbetänkandet här