Unga dricker allt mindre – bland äldre är trenden den motsatta. Foto: Gorm Kallestad/TT

Därför påverkas du mer av alkohol ju äldre du blir

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta som dricker alkohol kan nog instämma i att bakfyllorna känns värre med åren. Och det är faktiskt så att vi tål alkohol sämre när vi blir äldre.

– Det blir en högre alkoholkoncentration om man dricker samma mängd alkohol på äldre dar jämfört med yngre, säger professorn Sven Andréasson.

Att vi blir mer känsliga för alkohol med åldern har att göra med hur kroppen förändras. Till exempel minskar din muskelmassa, som till stor del består av vatten. Det gör att den totala vattenmängden i kroppen minskar.

– Med stigande ålder blir man torrare och det gör att man får en mindre utspädningsvolym för alkoholen. Effekten blir en högre alkoholkoncentration, promillen stiger, säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

När börjar den här processen, redan vid 20-årsåldern?

– Antagligen. Allting går ju nedför från 25 år ungefär, kognitivt och fysiskt. Men det är i alla fall något man kan observera från övre medelåldern, från 60 år och framåt.

”Äldre berusade har mindre tålamod”

Det handlar inte bara om att äldre personer blir mer berusade – alkoholen får också andra konsekvenser.

Enligt den färska rapporten ”Äldre och alkohol”, som sammanfattar internationell och svensk forskning, är till exempel risken för trafikolyckor större för äldre förare än för yngre vid samma alkoholhalt i blodet.

– Det finns också en benägenhet för andra typer av olyckor, som fallskador, säger Sven Andréasson, som är en av författarna bakom rapporten.

– Man är som äldre också mycket mer utsatt för misshandel. Äldre som är berusade har mycket mindre tålamod.

Äldre dricker allt mer

Unga är fortfarande den grupp i Sverige som dricker mest alkohol, men faktum är att unga dricker allt mindre. Äldres alkoholkonsumtion har tvärtemot ökat under de senaste åren.

– Vi lever längre och är mer aktiva upp i åldrarna. Dagens pensionärer är ute och reser och går på teater. Man exponeras för alkohol mycket mer än tidigare, säger Sven Andréasson.

Samhället har också en annan syn på alkohol i dag, menar han.

– För kvinnor i synnerhet handlar det väldigt mycket om en normförändring. Nu är det okej för äldre kvinnor att dricka alkohol, vilket det absolut inte var för en, två generationer sedan.

Även den alkoholrelaterade dödligheten har ökat bland äldre. Mellan 2000 och 2016 ökade antalet som dog till följd av skrumplever per 100 000 invånare, 65 år och äldre, med 100 procent.

Om rapporten

Rapporten ”Äldre och alkohol” sammanfattar svensk och internationell alkoholforskning och är skriven av ett internationellt forskarteam. Den sponsras av Svenska läkarsällskapet, IOGT/NTO, Svensk sjuksköterskeförening och CERA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.