Allt färre ungdomar röker och dricker alkohol men har en mer liberal inställning till cannabis, visar ny rapport. Foto: TT/Claudio Bresciani

Allt färre ungdomar röker och dricker alkohol – men anser cannabis mindre farligt

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre ungdomar röker cigaretter och dricker alkohol. Det visar den senaste rapporten om skolelevers drogvanor. Men deras syn på cannabis, hasch och marijuana, har ändrats.

Ungdomar anser numera att cannabis inte är så riskfyllt att använda. Det framgår av en rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Ser mindre risker

– Ungdomarna använder inte mer cannabis än tidigare men de har ändrat sin inställning till riskerna med drogen, säger utredaren Martina Zetterqvist.

Hon anser att det bland annat kan bero på att allt fler länder och stater avkriminaliserar eller legaliserar cannabis och att ungdomarna påverkas av debatten.

Cannabis vanligast

7 procent av niorna uppger att de använt narkotika någon gång. Av de gymnasieungdomar som uppgett att de använt narkotika har 96 procent rökt hasch eller marijuana, enligt rapporten.

Siffrorna baseras på skriftliga enkäter bland 5 000 ungdomar i årskurs nio och i årskurs två i gymnasiet. Resultatet visar historiskt låga nivåer när det gäller alkohol och cigaretter.

1980-1990 hade 80 procent av niondeklassarna druckit alkohol under det senaste året. Vid den senaste mätningen 2018 hade konsumtionen halverats, till 39 procent, som är den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1971.

Vanligare att flickor röker

Särskilt pojkar i gymnasiet röker och dricker mindre nu än början av 2000-talet. Men rökning är betydligt vanligare bland flickor. I gymnasiets andra årskurs röker 19 procent av pojkarna och 26 procent av flickorna mer eller mindre regelbundet. Bland niondeklassare röker 11 procent, antingen sporadiskt eller dagligen.

”Hälsotrenden bidrar”

– Vi antar att hälsotrenden bidrar till att färre röker och dricker alkohol. Det kan också handla om att föräldrar har en mer restriktiv hållning när det gäller att bjuda ungdomar på alkohol, säger Martina Zetterqvist, som arbetar med rapporten om skolelevers drogvanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.