• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Därför röstar unga väljare höger: ”Konservativ våg”

Publicerad

Unga väljare röstar i större utsträckning på partierna till höger i svensk politik, visar siffror från Novus senaste väljarbarometer.

– Det finns i viss mån en konservativ våg nu bland unga människor, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Det är drygt två månader kvar till valet och läget i opinionen är relativt jämnt.

Men unga väljare drar åt höger visar Novus senaste väljarbarometer nedbruten i åldersgrupper.

En majoritet, 53,7 procent, av väljarna mellan 18-29 år skulle rösta på partierna som ingår i Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsalternativ (M, KD, L och SD) om det vore val i dag.

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att unga väljare ofta ses som mer visionära och radikala.

– Sannolikt är det så att partierna som står till höger uppfattas som tydligare ideologiskt och har en skarpare profil i väljarnas ögon, säger hon och lyfter fram att frågor som lag och ordning och migration ofta engagerar unga.

”Brukar gå i vågor”

De unga väljarnas dragning åt höger slår alltså hål på Winston Churchills gamla, och sedan dess flitigt använda, sägning:

”Röstar du inte vänster som ung har du inget hjärta och röstar du inte höger som äldre har du ingen hjärna”.

Jenny Madestam understryker att citatet ger en normativ bild av vad man menar definierar att vara höger eller vänster, men säger samtidigt:

– Det finns i viss mån en konservativ våg nu bland unga människor. Det brukar gå i vågor, om man går tillbaka i historien, var unga mer vänster och nu är de mer konservativa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.