Arbetsmiljön tycks vara en knäckfråga kring varför personal väljer att lämna sina fasta anställningar vid Akademiska sjukhuset.
En som har gjort det är Martin.
– Det är generellt sett ganska tufft att jobba på sjukhus. Långsiktigt hälsovådliga arbetstider, uteblivna raster, övertidsarbete och otillräcklig dygnsvila. Man kan jobba kvällspass, dagpass och sen kvälls- och dagpass igen vilket inte ger tillräckligt med återhämtning.
Bytte över
För snart tre år sedan valde han att börja som hyrsjuksköterska.
– Det ger mig kontroll över när jag ska arbeta eller inte arbeta. Som tillsvidareanställd finns en ständig risk att bli inbeordrad att arbeta utanför schemalagd arbetstid. Det är mer flexibilitet och högre lön till priset av en trygg anställningsform.
I dagsläget saknas omkring 100 sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Trots ett uttalat mål om att sänka kostnaden för hyrpersonal på, har den istället ökat med 195 procent de senaste fem åren. Från 39 miljoner år 2013 till till 116 miljoner förra året. Andelen sjuksköterskor bland den inhyrda personalen var låg för fem år sedan, men har blivit allt större. Nu utgör de huvuddelen av kostnaden.
”Förskräckligt”
– Det låter ju alldeles förskräckligt. Det säger en del om hur arbetsmiljön är. Har du en arbetsmiljö som inte ger återhämtning, inte heller möjlighet att utvecklas, du inte känner att du gör ett bra arbete, då jobbar du inte kvar, säger Kristina Lundmark som är avdelningsordförande i Vårdförbundet.
– Det är ett nödvändigt ont med hyrsjuksköterskor, för vi måste ta hand om patienterna. Men vi jobbar långsiktigt för att ändra på det här, menar Per Elowsson som är sjukhusdirektör.
Några av åtgärderna han räknar upp är att 63 sjuksköterskor just nu får betald utbildning. Sjukhuset har även mentorprogram och erbjuder kliniskt utvecklingsår.
– Och så tar vi ju reda på varför man slutar. Alla får ett avslutningssamtal och vi har en anonym enkät, säger Per Elowsson.
”Kortsiktiga lösningar”
– Det låter som kortsiktiga lösningar. Det är personal som är nödvändigt för att vårda patienterna inte hyrpersonal. Användningen av hyrpersonal är ett resultat av att sjukhuset inte klarar av att rekrytera själva och det är uppenbart att större ansträngningar måste göras, säger Martin.
– Vi ska tillsammans verka för en god arbetsmiljö och en skälig ersättning. Det går aldrig att ersätta dålig arbetsmiljö med pengar, fortsätter Per Elowsson.
– Jag inser att jag är delaktig i att låta det fortgå och det är ingenting jag är stolt över. Försök ta hand om personalen bättre så att de stannar kvar, så att de trivs, så att de inte känner ett behov av att gå ner i arbetstid för att de blir sjuka, säger Martin.