De har kallats molnens kronjuvel. De ovanligt vackra pärlemormolnen som skimrar i regnbågens färger.
Under helgen syntes de på flera platser i norra Sverige, däribland i Abisko. Flera tittare har hört av sig till SVT:s meteorologer och undrat vad de egentligen är.
”Syns inte ofta”
Pärlemormoln bildas högt upp i atmosfären på 20-30 kilometers höjd – till skillnad från vanliga moln som bildas på ungefär 1-10 kilometers höjd. De består av pyttesmå is- eller vattenpartiklar samt svavelsyra och salpetersyra.
När de syns så är det oftast i gryning eller skymning och alltid vid polerna. Anledningen är att det behöver vara under -75 grader för att molnen ska kunna bildas.
– De syns inte ofta. Det krävs dels att de inte är några moln under och att det blåser mycket på hög höjd. Men de är vackra, säger Tora Tomasdottir, SVT:s meteorolog.
Hon fortsätter:
– Det är moln som är nästan dubbelt så högt upp som normala moln. Att det överhuvudtaget blir någonting där uppe gör det intressant för en meteorolog i och med att det inte finns så mycket fukt eller annat där.
Kan orsaka ozonhål
Men trots att de är vackra så är molnen inte enbart positiva. När molnen bildas ökar samtidigt nedbrytningen av ozonlagret.
Molnen anses vara en anledning till att ozonhål kan uppstå vid polerna.