Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Därför vill svenske Anders frysa ner sitt huvud

Uppdaterad
Publicerad

Framtidsforskaren Anders Sandberg vill jobba för en bättre framtid – allra helst vill han leva i den. När han dör kommer han därför låta sitt huvud avlägsnas, frysas ner och förvaras i en tank med flytande kväve.

– Man vill ju visa att man varit en schysst människa som velat hjälpa världen, så framtiden kanske vill tina upp en? säger Anders Sandberg.

I dag ligger över 200 nedfrusna kroppar eller huvuden och väntar på att vetenskapen ska komma ikapp.

En av dem som hoppas på ”liv efter döden” är svenske Anders Sandberg, framtidsforskare på Future of humanity institute vid Oxfords universitet. Han har skrivit på ett avtal om att genomgå en kryonikbehandling när han dör.

– Idén med kryonik är att om man inte kan rädda en patient i dag så kanske det finns framtida mediciner som kan hjälpa patienter från vad man i dag skulle säga är en säker död, förklarar Anders Sandberg i Morgonstudion.

Och det är just det Anders hoppas på – att hans huvud på något sätt kommer att kunna återupplivas om flera decennier. Det kostar en miljon kronor, en kostnad Anders betalar via sin livsförsäkring.

Hör Anders förklara tekniken och vad han hoppas vakna upp till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.