Sökträffar som skulle ha tagits bort finns fortfarande kvar på nätet. Foto: TT

Datainspektionen tar Google i örat

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen har upptäckt att vissa sökträffar som skulle tas bort från Google i själva verket har funnits kvar och dykt upp nästan ett år efter att de skulle ha tagits bort.

I maj förra året skickade Datainspektionen en lista på sökträffar som de krävde att Google skulle ta bort, enligt det som brukar kallas rätten att bli glömd. Men ett år senare så finns vissa av sökträffarna kvar. Datainspektionen har nu skickat ett brev till Google för att ta reda på vad som har hänt.

– Vi inleder inte tillsyn om vi inte ser allvarligt på det, men vi vill vara försiktiga med att uttala oss före Google har besvarat våra frågor om vilka åtgärder de har vidtagit, säger Olle Pettersson som är jurist på Datainspektionen.

Trots domstolsbeslut: Google raderade inte uppgifter

Ett av de fem fallen som Datainspektionen nu kontrollerar handlar om en man som omskrivs i en artikel på Sydsvenskans hemsida.

I artikeln framgår det att han åtalats och dömts för bedrägeri. Men enligt mannen själv stämmer inte det.

Google överklagade beslutet från Datainspektionen om att ta bort uppgifterna men förlorade i domstol. Trots att företaget förlorade så finns sökresultaten kvar på nätet uppger myndigheten.

Google kan tvingas betala böter

En del sökträffar har tagits bort, men det åtgärdades av Google långt efteråt och inte på Googles eget initiativ. I ett brev till Google har nu Datainspektionen ställt åtta frågor om vilka åtgärder företaget har vidtagit och om hur lång tid en person måste vänta för att få sina sökresultat borttagna.

Om Google inte tar bort sökresultaten kan företaget bli tvingade att betala så kallade administrativa sanktionsavgifter, en form av böter, enligt den nya dataskyddsförordningen. Taket ligger på 20 miljoner Euro eller 4 procent av företagets globala omsättning. Men i det här fallet är det omöjligt att säga vad sanktionsavgifterna kan bli.

– Det beror bland annat på hur många överträdelsen har berört och om man har begått överträdelser tidigare, säger Olle Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.