Förslaget finns med bland nya dataskyddsregler som EU-kommissionen presenterar på onsdagen. De ersätter den nuvarande dataskyddslagen som blivit omodern flera gånger om sedan den infördes 1995.
EU-kommissionen försöker i det nya lagförslaget både klargöra och öka skyddet för hur personuppgifter får användas och att underlätta för företag, som mer och mer använder internet i sin verksamhet.
27 olika regelverk
I dag möts företag ofta av 27 olika regeluppsättningar om de verkar i hela EU. Tanken med de nya reglerna är att samma regler ska gälla överallt.
Om det blir en förenkling kan privatpersoners ökade rätt till kontroll över uppgifter som sprids på nätet leda till mer arbete för företagen.
Till exempel avslöjade den ansvariga EU-kommissionären Viviane Reding i ett tal nyligen att det kommer att införas krav på att företag rapporterar om uppgifter blivit stulna eller konton missbrukats på något vis och att de inom 24 timmar underrättar alla personer som blivit utsatta för detta.
I tidigare utkast fanns krav på att rätten att bli glömd även skulle gälla gentemot tredje part, alltså att bilder och uppgifter som kopierats eller länkats vidare också skulle raderas.
Sociala medier undantas
Men enligt uppgift till TT ansåg en grupp kommissionärer med Cecilia Malmström i spetsen att det är orealistiskt att lagstifta om att varje spår ska bort och de förslagen finns inte längre med i det lagförslag som presenteras senare i dag.
Samma grupp har också förhandlat bort ett förslag som skulle påverkat bloggare, Twitter- och Facebookanvändare. De skulle ha behövt inhämta tillstånd från privatpersoner innan de skriver om dem eller lägger ut bilder i forum där de kan nå ett ”obegränsat antal personer”, vilket just är fallet med många sociala medier.
Nu undantas hushåll samt journalistiskt och konstnärligt arbete från reglerna.
Förslaget ska nu förhandlas av EU-länderna och EU-parlamentet.
TT