De anmälde serievåldtäktsmannen – han fortsatte begå brott

Publicerad

Annie blev våldtagen av Nytorgsmannen i samband med en fest under försommaren 2020. Under samma år utsatte han sin dåvarande flickvän för misshandel och våldtäkt. Deras anmälningar utreddes fortfarande när polisen vid ett tillslag om misstänkt vapen hittade en stor mängd filmer av övergrepp i hans mobil.

Våren 2020 hamnade den då 19-åriga Annie på samma fest som Nytorgsmannen. När hon vaknade morgonen efter märkte Annies kompis att något inte stod rätt till. 

– Hon sa: “Vad har du gjort? Du har ett jättestort hål i dina byxor.” 

Nytorgsmannen

Annie märkte då att någon hade klippt ett hål i grenen på hennes byxor. Hon ringde sin mamma som anmälde händelsen till polisen två veckor senare. 

Två anmälningar på fyra månader 

Under tiden som brottet mot Annie utreddes fick polisen in ytterligare en anmälan om Nytorgsmannen. I september 2020 anmälde hans ex-flickvän honom för grov fridskränkning. Inom loppet av fyra månader inkom det alltså två anmälningar om allvarliga brott mot två olika kvinnor som polisen utredde. 

Efter att ex-flickvännens anmälan kommit in till polisen dröjde det sju veckor innan Nytorgsmannen greps misstänkt för flera fall av våldtäkt. Det var då polisen fick tillgång till filmerna med övergrepp i mannens mobil. Under de sju veckorna utsatte han ytterligare en kvinna för sexuellt övergrepp, vilket han senare dömdes för. 

– Det är klart att jag önskar att vi hade tagit in honom tidigare. Men vi visste ju inte, säger Rima Almadeh, civil brottsutredare.  

I dag är Nytorgsmannen dömd för sju våldtäkter, bland annat den på Annie och sin ex-flickvän. Han dömdes även för grov fridskränkning mot sin ex-flickvän. Totalt är han dömd för brott mot 19 olika kvinnor.

Annie heter egentligen något annat.

Se hela Dokument inifrån: Nytorgsmannen på SVT Play eller i SVT1 klockan 21:00. 

Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet