”De flesta som har ätstörningar är normalviktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn lider av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt. Psykologen David Clinton chattade med läsarna om kroppsuppfattning och ätstörningar.

Moderator: Hej och välkomna till vår chatt med psykologen David Clinton! Han svarar snart på era frågor om ätstörningar.

C-G: Vad kan jag som blivande lärare göra för att uppmärksamma och stötta elever med ätstörningar?

David Clinton: Hej C-G! Det är jätteviktigt att lärare stödjer och uppmärksammar ätstörningar. På Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) där jag jobbar har vi tagit fram en nätbaserad utbildning för just bl.a. lärare. Gå in på utbildning.atstorning.se och där kan du och andra i skolan anmäla er till en gratis utbildning!

Bo: Vart kan man vända sig för att få hjälp med en hetsätningsstörning? Vad för typ av hjälp kan man få då?

David Clinton: Hej Bo! Det beror på var du bor vart du ska vända dig. Gå in på Fisk & Fris hemsida (patientföreningen mot ätstörningar). Där finns det en klickbar karta som kan hjälpa dig att hitta rätt där du bor. Hjälpen kan se lite olika ut beroende på problematiken.

A: Hej, jag tror, eller tror och tror, jag vet att jag har ett osunt förhållande till mat och har haft det under en lång tid nu. Jag vet att jag borde söka proffesionell hjälp men det känns inte som att de kommer ta mig seriös. Dessutom känns det inte som att jag kan ha en ätstörning ens, även fast jag har haft perioder med inslag av både självsvält och bulemi... Hur gör man för att sluta med dessa skadebeteenden?

David Clinton: Oj! Vad sorgligt det känns att läsa vad du skriver. Om du misstänker att du har en ätstörning är det jätteviktigt att kunna bolla tankarna med någon. Jag tycker att du skulle kunna vända dig till Frisk & Fri eller Tjejzonen (Ätstörnngszonen). Båda dessa patientorganisationer har chatt där du kan bolla dina tankar och få hjälp och stöd innan du är redo att vända dig till vården. Lycka till! Hoppas att det går bra för dig!

Stina: Hej David. Jag har en 14 årig Son som inte har så mycket på sin meny. Han har varit jättekänslig i sitt doftsinne sen tidig ålder. Han tycker att det är svårt med konsistens och lukt syn på maten. Och kan inte ta det i munnen. Vi har sökt fler läkare för detta men får inte rätt hjälp. Vad tycker du vi ska göra? hälsningar Stina en orolig Mor

David Clinton: Hej Stina! Detta låter som om det kan visst vara en ätstörning. Jag tycker att ni bör vända er till specialistvården för att utreda detta. På Frisk och Fris hemsida finns det en klickbar karta över hela landet som kan hjälpa er att hitta rätt där ni bor.

H: Bulimi och hetsätning hur vanligt är det? Och är det möjligt att ta sig ur det själv? Hur ser behandling ut?

David Clinton: Bulimi och hetsätning är ganska vanliga, framförallt bland tjejer i 20-30 årsåldern. Det finns internetbaserade behandlingsformer som kan hjälpa många om man vill försöka, även en del självhjälpsböcker. Kolla på SCÄs hemsida (Stockholmscentrum för ätstörningar).

Anonym: Folk verkar tro att en ätstörning måste innebära ett superlågt BMI och att vara skinn och ben, vad tycker du om detta? Är det ett ”måste” för att man ska ha en ätstörning och få hjälp?

David Clinton: Inte alls!! Det där är en gammal fördom. De flesta som har ätstörningar är normalviktiga eller t.o.m. överviktiga. Och problemen kan vara minst lika allvarliga.

Pegget: Hej! Min bästa vän inser inte att hon är för smal och att hon har ätstörningar! Hon väger 48 kg och är 1.70 lång! Hon lyssnar varken på mig eller hennes man. Snälla,- ge oss tips om vart vi vänder oss i Stockholm och hur vi skall få henne att ta emot hjälp!

David Clinton: Hej! Jag tycker att det är viktigt att din vän får veta hur oroliga du och andra är. Men detta bör ni göra på ett sätt som inte sätter krav på henne. Försök att få henne att vända sig till Frisk & Fri eller Ätstörningszonen (Tjejzonen). Båda dessa organisationer har volontärer som kan hjälpa din vän tänka på sin situation innan hon vänder sig till vården.

Lillis: När man ständigt tänk på mat och räknat kalorier i 3 år, hur gör man för att sluta fokusera på det?

David Clinton: Detta kan vara svårt att göra helt själv. Det är viktigt att söka hjälp och få stöd utifrån!

Manda: Kan man vara gravt överviktig men ändå ha anorexiliknande sjukdom? Känns inte som om min läkare tar mig på allvar och jag mår dåligt av detta.

David Clinton: Oj! Vad synd att din läkare inte tar tid på allvar! Visst kan man ha en liten anorektiker inuti sig själv samtidigt som man är överviktig. Viktigt att söka hjälp för detta.

Moderator: Nu tar vi en sista fråga med David!

Mia: Vad innebär en ätstörning? Hur vet man att man är på väg att få en ätstörning och hur får man hjälp?

David Clinton: Hej! En ätstörning är en riktig helvete! På vår hemsida atstorning.se finns det en enkel frågeformulär som du kan svara på som kan visa om du kanske är i riskzonen. På hemsidan kan du också se vart du kan vända dig för att få hjälp!

Moderator: Tusen tack för era frågor! Nu avslutar vi chatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.