Apostolia Tsirikoglou är AI-doktorand och jobbar med lösningar som ska gynna bilindustrins utveckling av självkörande bilar. Foto: SVT

De lyfter Sveriges AI-satsning

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de stora hindren för utvecklingen av Artificiell intelligens är bristen på AI-ingenjörer, i Sverige och i världen. Men SVT har träffat två forskare som lockats till Sverige och ser potential i dagens AI-satsning.

Grekiska Apostolia Tsirikoglu från Thessaloniki är en av forskarna som lockats att bidra till Sveriges rekordsatsning på AI, som vi berättat om här tidigare.

– Jag tycker att det är spännande att vi själva kan skapa egna data för att göra omvärlden mer förståelig, säger hon.

Hon visar en film från en stad som ser ut precis som en verklig stad, men där allt från korsningar och bilar till brevlådor och cyklister är genererade av syntetisk data.

”Del av något stort”

Apostolia Tsirikoglu och hennes kollegor vid Linköpings universitet forskar på att göra syntetiska bilder, för att förbättra möjligheten att till exempel ställa cancerdiagnoser, eller som i videon, för att hjälpa bilindustrin.

– Det här hjälper självkörande bilar att känna igen sig i terrängen. Det finns inte tillräckligt med högkvalitativa bilder från till exempel stadstrafik för att lära bilarna allt de behöver kunna, säger hon.

Hur långt vi har kvar innan Volvo och andra biltillverkare lanserar sina första helt självkörande fordon vet hon inte, tidigare prognoser har varit optimistiska. Men en sak är Apostolia Tsirikoglu säker på.

– Jag känner absolut att jag är en del av något stort här.

Dataprogram som lagar sig själva

Martin Monperrus är professor i mjukvaruutveckling och rekryterad av WASP-programmet från Rennes i Frankrike. Han och hans doktorander på KTH i Stockholm använder svensk superdatorkraft för sina avancerade beräkningar med hjälp av artificiell intelligens.

Målet är att hitta metoder som gör att dataprogram kan laga sig själva, utan hjälp av utvecklare.

– Vad vi försöker göra är att automatiskt fixa buggar – att automatiskt laga dataprogram.

Men att mjukvara lär sig att identifiera buggar själv, och laga dem, innebär inte att alla utvecklare förlorar sina jobb i framtiden, säger Martin Monperrus.

– Tvärtom. Vi har alldeles för mycket mjukvara, för många buggar och för lite utvecklare. Den artificiella intelligens som nu hjälper oss att få mer stabila datasystem kommer bara avhjälpa delar av utvecklarbristen.

30-talet topprekryteringar till Sverige

Regeringen har tidigare kritiserats för att Sverige laggat efter andra europeiska länder på AI-området.

Men med 30-talet topprekryteringar av professorer och seniora lektorer inom ramen för Wallenbergfinansierade forskningsprogrammet Wasp, har ändrat tonläget en smula.

Och Martin Monperrus är optimistisk.

– Sverige är bra på att få akademin och industrin att arbeta tillsammans. Det samarbetet är unikt och kan fungera som en modell för hur andra länder kan åstadkomma stora tekniska framgångar – trots att man är ett litet land, säger Martin Monperrus.

Han hoppas bli kvar i Sverige.

– Det är inte helt lätt att hitta forskningsmiljöer där allt bara faller på plats. Där forskningen håller hög kvalitet, där studenterna är tillräckligt bra, och där det finns resurser för att utföra viktig forskning. Allt det finns här, säger Martin Monperrus, professor på KTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.