I går meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att symtomfria personer ska kunna resa inom Sverige från den 13 juni.
”Ta egen bil”
Under fredagen förtydligade Sara Byfors, enhetschef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, att det gäller alla, även de som är 70-plus. Men hon betonar att äldre personer måste vara extra försiktiga. Helst ska man kunna genomföra hela resan utan att komma för nära andra människor.
– Kan man ta egen bil så ska man göra det. Det gäller egentligen alla, så att inte för många använder publika färdmedel. Då kan man också ta sig hem själv ifall man skulle bli sjuk, säger Sara Byfors.
”Kontakta arrangören”
För de äldre som inte kan resa med bil gäller det att tänka till lite extra.
– Man kan kontakta de som arrangerar resan och fråga om det går att boka plats innan och hur det ser ut, om avståndet på en till två meter kan hållas. Men man får också fundera. Reser man en timme eller en hel dag? Hur stor är chansen att komma i kontakt med andra människor? Kanske kan man välja att resa en viss tidpunkt när färre åker.
Enligt Sara Byfors ska man också välja resmål med omsorg, speciellt om man är äldre.
– Det är viktigt vad man gör på sitt resmål och att man kan hålla samma avstånd som man gjort hemma, säger hon.
”Hårt belastade”
Det kan också finnas resmål som är extra riskabla.
– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner så att det blir svårare att få vård.
Detta kan framför allt gälla platser som får en stor ökning av besökare under sommaren, som till exempel Gotland, Öland, Västkusten och Dalarna.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela resurserna inom sjukvården så att det ska fungera i alla regioner, men enligt Sara Byfors kan det ändå vara bra att tänka på.
”Måste kunna isolera sig”
Hur man ska göra om man får symtom på resmålet är också en viktig fråga att ta ställning till, men det gäller alla personer oavsett om man tillhör en riskgrupp eller inte.
– Man får absolut inte resa hem med publika färdmedel om man har symtom. Kan man inte åka bil så får man se till att man kan stanna kvar på resmålet längre och måste även kunna isolera sig, säger Sara Byfors.
Blir man så sjuk att man behöver vård ska man dock söka det på plats.
Enligt Sara Byfors ska Folkhälsomyndigheten se över sina allmänna råd och då kan det bli vissa förtydliganden. Det kommer i så fall ske före 13 juni.