De kvinnliga riksdagsledamöterna har allt mer talartid i Riksdagen, visar SVT:s genomgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många timmar pratade listans etta Annika Hirvonen: ”Oj” Foto: Antonia Sehlstedt

De talar mest – och minst – av riksdagsledamöterna

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor tar mer plats i riksdagens talarstol än de gjorde för några år sedan. Det visar data som SVT tagit del av. Mest av alla pratar Annika Hirvonen (MP).

Sedan valet 2022 har Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen spenderat drygt sju timmar i riksdagens talarstol. Betydligt mer än alla andra ledamöter, och 1,5 timme mer än tvåan på listan.

– Det var lite roligt, då har man ju gjort sitt jobb. Jag tycker att det är jätteviktigt att delta i den politiska debatten, säger Annika Hirvonen.

Ser du några nackdelar med att toppa listan?

Det är säkert någon som kommer hitta något man sagt någon gång som kanske inte var det mest lysande, och så är det ju också, säger hon.

Jämställt mellan könen

SVT har sammanställt data från riksdagen över ledamöternas samlade talartid i kammaren sedan valet 2022. En av trenderna är att kvinnorna nu tar allt mer plats i talarstolen.

När SVT 2019 undersökte talartiden upptog kvinnorna 38 procent av talartiden, trots att de utgjorde 46 procent av ledamöterna.

Andelen kvinnor har inte ökat sedan dess, men det har deras talartid. Nu upptar kvinnorna 47 procent av den totala talartiden, vilket innebär att män och kvinnor pratar ungefär lika mycket i förhållande till gruppernas storlek.

Jämställdheten i talarstolen har ökat sedan 2018/2019. Nu talar kvinnliga riksdagsledamöter lika mycket som manliga, i förhållande till gruppernas storlek. Foto: SVT

Tystaste ledamoten: ”Har rest runt”

Samtidigt är de individuella skillnaderna stora. Längst ner på listan hamnar liberalen Gulan Avci, som pratat i drygt en minut.

”Under 2023 har jag rest runt i Sverige i min nya roll som partisekreterare, och har därför inte haft möjlighet att stå i talarstolen så ofta som jag önskat. Min förhoppning är att det blir betydligt mer tid i kammaren under nästa år” skriver hon i ett sms till SVT.

Näst minst har moderaten Lars Püss pratat. Han menar att det beror på att hans parti har många ledamöter i varje utskott.

”Jag är självklart inte nöjd med att hamna så långt ner på listan, det här måste det bli ändring på. Men talartid är långt ifrån allt, det mesta av vårt arbete sker i mötet med andra människor, inte i talarstolen” skriver han i en kommentar.

Annika Hirvonen (MP) håller med om att det finns många sätt att göra ett bra jobb i riksdagen.

– Vissa skriver jättebra förslag, vissa träffar jättemycket medborgare, säger hon.

De pratar mest – och minst

Total anförandetid i riksdagens kammare (inkl. replik) mellan 27 september 2022 och 11 december 2023. Statsråd, ersättare och tjänstlediga riksdagsledamöter är undantagna.

De ledamöter som helt saknar anförandetid under perioden finns inte med i statistiken.

Mest talartid

1. Annika Hirvonen (MP) – 7 tim 1 min 9 sek

2. Sofia Amloh (S) – 5 tim 24 min 29 sek

3. Daniel Helldén (MP) – 5 tim 23 min 4 sek

4. Eva Lindh (S) – 5 tim 13 min 27 sek

5. Linus Sköld (S) – 5 tim 10 min 34 sek

Minst talartid

1. Gulan Avci (L) – 1 min 5 sek

2. Lars Püss (M) – 2 min 57 sek

3. *Sven-Olof Sällström (SD) – 3 min 34 sek

4. Inga-Lill Sjöblom (S) – 3 min 48 sek

5. Mattias Karlsson (SD) – 3 min 57 sek

*Sjuk under perioden men ej sjukskriven.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.