Riksdagens plenisal med några ledamöter närvarande. I förgrunden syns personer som sitter i stolen, medan en ledamot går mot talarstolen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) skyndar ut från plenisalen efter att en påse med tomater och rödlök kastats från åhörarläktaren. Foto: SVT Forum

Debatt i riksdagen avbruten – påse kastades mot utrikesministern

Uppdaterad
Publicerad

En debatt i riksdagen fick avbrytas efter att personer störde på åhörarläktaren. Enligt uppgifter till TT kastades en påse med tomater och rödlök mot utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M).

Tre personer har gripits och polisen har tagit över ärendet, säger riksdagsförvaltningen till SVT.

Torsdagens interpellationsdebatt avbröts kort efter att utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) svarat på en fråga om situationen för palestinier i Mellanöstern.

Enligt uppgifter till Göteborgs Posten ska personer på åhörarläktaren kastat något mot ministern, som i samma stund sprang ut från Plenisalen i riksdagen.

Tomater och rödlök

Enligt TT:s uppgifter var det en påse med tomater och rödlök som kastades under interpellationsdebatten.

I sändningen från riksdagen hörs personerna ropa mot Maria Malmer Stenergard och anklaga henne för att stödja folkmord. Debatten fick avbrytas i väntan på sanering och åhörarläktaren tömdes på folk.

Joakim Pettersson, kommunikatör på riksdagsförvaltningen, säger till SVT att det är förbjudet att ta med sig något annat föremål än ett anteckningsblock in på åhörarläktaren.

Hur fick personen med sig påsen?

Det kan jag inte svara på.

”Noggranna kontroller”

Joakim Pettersson säger att besökare får gå igenom en säkerhetskontroll och sedan får placera sina föremål, såsom jackor och väskor, i ett skåp. Innan man går in på läktaren är det ytterligare en kontroll.

– Det är noggranna kontroller, säger han.

Är det någonting som brustit i riksdagsförvaltningens rutiner?

– Vad det gäller det kan jag inte säga mer, utan det är någonting riksdagen arbetar med.

Statsministern: ”Förväntar mig kraftfulla åtgärder”

Statsminister Ulf Kristersson fördömer händelsen.

– Jag förväntar mig nu en grundlig analys av hur detta kunde gå till och kraftfulla åtgärder för att upprätthålla riksdagsledamöters och statsråds säkerhet i kammaren, säger han till Expressen.

Också Maria Malmer Stenergard har uttalat sig om händelsen.

– Man måste kunna delta i samtalet, man måste kunna delta i en debatt utan att få saker kastade på sig. I synnerhet i riksdagens kammare som är de folkvaldas rum, säger hon till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.