Debatt: Kan marknadshyror lösa bostadsbristen?

Publicerad

Förslaget om fri hyressättning för nybyggen, ofta omnämnt som marknadshyror, väcker kritik. Tanken är att reformen ska leda till fler bostäder, men enligt Hyresgästföreningen riskerar hyresgäster med knappa inkomster att hamna i kläm.

Frågan om fri hyressättning för nybyggen är en del av det 73-punktsprogram som regeringspartierna tagit fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

I dag är det kostnaden för att bygga huset som är den avgörande delen av hyressättningen, men med det nya förslaget ska fastighetsägaren direkt kunna förhandla med hyresgäster om vad hyran ska bli. Förslaget är under utredning och kommer att presenteras inom några veckor.

Göra det attraktivt

Förhoppningen från C och L, som drivit förslaget, är att fri hyressättning för nybyggen ska komma åt den bostadsbrist som råder i tre av fyra svenska kommuner. Tanken är att förslaget ska göra det mer attraktivt för fastighetsbolag att bygga nytt.

Stefan Ränk, koncernchef för fastighetsbolaget Einar Mattsson, delar den bilden.

– Om man ser att ”här kan vi få betalt för hyresrätter”, då byggs det hyresrätter. Det är det vi ser redan idag, säger han i Agenda.

Omfattande kritik

Samtidigt är långt ifrån alla positiva till fri hyressättning. Förslaget har kritiserats av bland annat Vänsterpartiet och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Till de mest högljudda kritikerna hör också Hyresgästföreningen, som samlat över 120 000 underskrifter i protest mot förslaget. Enligt förbundsordföranden Marie Linder kommer fri hyressättning endast gynna dem med tjockast plånböcker.

Se debatten mellan fastighetsbolaget och Hyresgästföreningen i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.