Elever filmade med mobilkamera Foto: SVT

Delade meningar om mobil i klassrummet

Uppdaterad
Publicerad

Att ha mobilen på i klassrummet är en omdiskuterad fråga. Vittra i Vallentuna är en av de skolor som tillåter att mobilen är på under lektionen.

-Jag använder mobilen som miniräknare på matten, säger Tova Källström, 10 år.

Andra lyssnar på musik eller söker faktauppgifter.

På Vittraskolan i Vallentuna får eleverna använda sina mobiler på lektionerna, men det finns regler. Till exempel ska mobilen vara inställd på ljudlös och den ska endast användas till skolarbete. Störs undervisningen kan läraren beslagta mobiltelefonen resten av lektionen eller också hela skoldagen.

-Ibland chattar några med sina mobiler, men för det mesta är det inget problem, säger Filip Nygren, 12 år.

Ingen lagstiftning

Det finns ingen lag som bestämmer om elever får eller inte får använda mobil på skoltid. Det är upp till varje skola att skriva egna ordningsregler med elevinflytande. Ingeborg Moestam är rektor på Vittra Vallentuna och vill inte ha mobilförbud.

-Mobiltelefoner finns i samhället och för oss är det viktigt att eleverna lär sig använda dem på ett respektfullt sätt och vettigt. Det tränar vi på här, säger hon.

Om de elever som inte har en egen mobil säger Ingeborg Moestam:

-Det är inte så att de behöver det redskapet. Vi ser till att våra elever har tillgång till datorer och det de behöver här.

På Stockholms internationella Montessoriskola ser ordningsreglerna annorlunda ut. Här ska mobiltelefonerna vara avstängda under hela skoldagen.

-Vi vill verkligen skapa en god arbetsro och då kan mobiler vara ett störningsmoment. Vi vill också att eleverna ska känna sig trygga och inte riskera att bli fotograde eller filmade mot sin vilja, säger Jill Nillson, rektor på Stockholms internationella Montessoriskola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.