Den 21 mars en speciell dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag är är ingen vanlig dag. Den 21 mars uppmärksammar nämligen människor världen över poesi, avskaffande av rasdiskriminering och Downs syndrom. SVT sökte svar på varför just dessa ska uppmärksammas den 21 mars.

Internationella världspoesidagen och Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering hör ihop på så sätt att FN står bakom båda. Tanken är att dagen inte bara ska fokusera på något negativt som rasdiskriminering, utan också fokusera på det som förenar världens folk: poesi. Det berättar Kerstin Lundman, biträdande generalsekreterare på svenska Unescorådet.

Varför Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering äger rum den 21 mars kan Pekka Johansson, pressekreterare på FN-förbundet svara på:

Massaker i Sydafrika

-Det är helt enkelt ett sätt att minnas och uppmärksamma massakern i Sharpville i Sydafrika, berättar han.

Där sköts 69 demonstranter ihjäl av polisen 21 mars 1960. Sex år senare 1966 inrättade FN:s generalförsamlingen dagen och införde samtidigt en internationell konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering.

I dag uppmärksammar också bland andra svenska Downsföreningen Internationella Downs syndromdagen.

-Om det sker en förändring i det 21 kromosomparet så att det blir tre exemplar av kromosomerna får man diagnosen Downs syndrom, berättar Heléne Forssbaeck, ordförande för svenska Downsföreningen.

Dagen den 21/3 innehåller alltså siffran för både det tjugoförsta kromosomparet och antalet kromosomer som krävs för att man ska få Downs syndrom.

Ännu mer att uppmärksamma 21 mars

Enligt Temadagar.se en sajt som samlar alla dagar som ska uppmärksammas, finns det i år 372 olika teman att observera.

I dag uppmärksammas också vanligtvis det persiska nyåret och Internationella sömndagen. Frågan är hur alla dessa dagar uppstår och letar sig in i folk kalendrar.

-Vad gäller Världsbokdagen den 23 april är det helt enkelt så att många författare antingen fötts eller dött på den dagen, berättar Kerstin Lundman, biträdande generalsekreterare på svenska Unescorådet.

Oftast är ett medlemsland vid Unescos generalkonferens som föreslår att något ska uppmärksammas en specifik dag. Men det finns andra, mer guerillaaktiga sätt att uppmärksamma sin dag.

– Vi googlade lite grand och hade bestämt oss för att ha det tidigt på året. Nu har vi hållit i det i tre år och det är roligt att den har blivit etablerad, säger Fredrik Agrén, chefredaktör PC för alla, som står bakom lösenordsbytardagen den 20 januari.

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.