Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

Analys: Jan Nylander: Ville rädda Saab till varje pris – nu åtalas ledningen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ledningen för Saab Automobile kämpade desperat för att att rädda bolaget till varje pris, detta har nu lett fram till dagens åtal mot de tre cheferna med förre vd Jan Åke Jonsson i spetsen. För i mars 2011 var pengarna slut, men Saabs största fordringsägare General Motors skulle ha betalt. 31 miljoner kronor betalades ut men var pengarna kom ifrån är det stora frågetecknet, analyserar SVT Nyheters ekonomireporter Jan Nylander.

När Saab Automobile gick i konkurs i december 2011 var det den största företagskonkursen i Sverige historia som sedan dess sysselsatt konkursförvaltare, polis och åklagare i åratal och de är ännu inte klara med sina utredningar.

I dag kom det första åtalet. Det är Saabs förre vd Jan Åke Jonsson, bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers samt ytterligare en före detta anställd som åtalas vid Vänersborgs tingsrätt. Enligt åtalet ska de tre personerna ha förfalskat ett import- och återförsäljaravtal med ett företag i Ukraina samt sänt i väg två fakturor på över 30 miljoner kronor.

Saab-chefer i skattehärva

Jan Åke Jonsson misstänks därför för grovt osant intygande och den förre chefsjuristen misstänks dessutom för grov urkundsförfalskning för att hon ska ha bytt ut sidor i flera årsredovisningar.

Kan bli svårt att bevisa brott

Vad det handlar om är alltså att ett företag ska ha gjort en förskottsbetalning för att köpa Saabbilar till Ukraina, och det är uppenbart att åklagaren misstänker att detta bara är en skenmanöver för att någon utomstående har skjutit till pengar för att rädda bolaget. Det handlar troligen om den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som hjälpte den dåvarande huvudägaren Victor Muller att finansiera Saab.

Men det är inte de som åtalas utan personerna som undertecknat avtalet. Och det är nu upp till åklagaren att bevisa brott. Och det kan bli svårt.

Skattemyndigheten förlorade fall

För redan för några år sedan plockades Jan Åke Jonsson och Kristina Geers in för förhör. Då gäller brottsmisstankarna att de hade hjälpt huvudägare Victor Muller att komma undan skatt i Sverige.

I stället för att vara anställd här hade han ett konsultavtal där pengarna sändes till ett skatteparadis och det skulle enligt åklagaren vara brottsligt. Skattemyndigheten har därför drivit ett skatteärende mot Victor Muller och vann i första instans men förlorade i kammarrätten. Det handlar alltså om komplicerade transaktioner där utgången är mycket oviss.

Därför är det svårt att sia någonting om utgången av dagens åtal. För visserligen påstår åklagaren att Saabs förre vd Jan Åke Jonsson erkänt att han signerat avtalet och skulle enligt åklagarens version inte känna till bolaget i Ukraina. Men är det brottsligt? För att åklagaren ska kunna bevisa att de tre Saabcheferna förfalskat avtalet krävs mer. Och det blir upp till åklagaren att visa när rättegången sätter i gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saab-chefer i skattehärva

Mer i ämnet