”Det är samma varningsflagga – den viftar bara lite oftare”

Uppdaterad
Publicerad

Södra Europa har nåtts av en rekordtidig värmebölja – i Frankrike ligger temperaturen under lördagen strax under 40 grader i vissa områden.

I Pakistan har man uppmätt temperaturer på över 50 grader. I Peru är det frost. Forskare menar att klimatförändringarna gör det sannolikt för mer extremväder.

– Nu ser vi också hur de sprider sig över säsongen, så de inträffar inte bara oftare, utan även tidigare på året, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi.

Men den tidiga hettan i södra Europa behöver inte betyda att vi går mot en ovanligt varm sommar.

– Vädret har jättedåligt minne så vädret om tio dygn eller en månad kommer inte ihåg detta, så det säger absolut inget, säger Michael Tjernström.

I fredags mätte man en temperatur på över 40 grader i vissa delar av Frankrike. Den franska meteorologiska tjänsten Metro France uppger att värmerekord för juni redan slagits i elva områden. På lördag väntas hela 42 grader i vissa områden.

Enligt Matthieu Sorel, klimatolog vid Meteo France har en värmebölja inte registrerats så här tidigt under en sommar sedan 1947. Vädret är ett tecken på klimatförändringar, enligt Sorel.

”Försmak av framtiden”

I fredags uppmättes över 35 grader i stora delar av Spanien och skogsbränder härjade på nästan 9 000 hektar mark i nordvästra Spanien. Bränderna har tvingat omkring 200 personer att lämna sina hem.

I norra Italien har flera städer aviserat vattenransonering och regionen Lombardiet kan komma att utlysa undantagstillstånd eftersom rekordtorka hotar skördarna.

Även i Storbritannien slog man i fredags rekord för årets varmaste dag då man uppmätte över 30 grader. Det var den tredje dagen i rad som ett nytt värmerekord sattes.

– Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden, säger Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan WMO, och fortsätter:

– Som ett resultat av klimatförändringarna börjar värmeböljor tidigare.

Men kan man koppla enskilda väderhändelser till klimatförändringen? Hör experterna förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.