I reportaget ”Dödens chattrum” ser vi hur en trettonåring hetsades att skära i sina lår och armar, och livesända övergreppet på onlineplattformen Discord.
”I samband med att jag kommer in så ser jag på hans skärm att det är en ganska lång chatt. Där står sjuka uppmaningar”, berättar hans pappa och bryter sedan ihop.
”Vi föreställde oss en äcklig gammal gubbe”, säger hans fru om den gärningsperson, alias ”Chai”, som sedan åtalades och dömdes för övergreppen. ”Men det var inte en gammal gubbe vi mötte i rättssalen. Det var ett barn.”
FBI: Terrorism
Reportrarna Linus Svensson och Samir Bezzazi kartlägger en rad våldsdåd som de senaste åren begåtts av mycket unga personer i Europa och USA, alla med kopplingar till det extremistiska våldsbejakande onlinenätverket ”764”. FBI klassar verksamheten som terrorism. Svenska polisens chef för IT-brott, Jörgen Härberg, vittnar om hur nätverkets modus operandi, med ständigt föränderliga alias och digitala förgreningar, gör det extremt svårt att spåra och lagföra dess medlemmar.
”Dödens chattrum” är ett samarbete mellan Uppdrag granskning och SVT Verifierar. Genom avancerade verifieringsmetoder avslöjar Linus Svensson och Samir Bezzazi hur ”Chai” kunde fortsätta vara aktiv i nätverket – samtidigt som han avtjänade straffet för att ha tvingat trettonåringen att skära sig själv. Teamet kan också visa hur en rad allvarliga övergrepp och våldsdåd, begångna av barn mot andra barn, är sammanlänkade och sprungna ur nätverket ”764”.
Svensson och Bezzazis granskning tar oss med in i de digitala helveten där redan utsatta barn groomas och utnyttjas sexuellt. Offren tvingas att skada sig själva, under hot om att läcka nakenbilder som skickats till förövarna.
Liv slås i spillror
Att skildra denna värld av fruktansvärda bilder och textinnehåll, där gränserna mellan offer och förövare luckras upp, innebär en rad etiska överväganden.
I ”Dödens chattrum” har vi anonymiserat vittnesmål och bilder på vissa offer, av hänsyn till deras personliga integritet och säkerhet. En del digitala alias förekommer däremot omaskade, eftersom de verkliga personerna bakom dessa inte går att identifiera för en bred publik.
Det är en otäck värld vi ges insyn i, men det är vårt ansvar att inte slå undan blicken.
I ”Adolescence” slås livet i spillror för flera familjer efter ett brutalt våldsdåd.
Det sker i verklighetens Sverige också.
Karin Ekman, ansvarig utgivare SVT Nyheter
Axel Björklund, ansvarig utgivare Uppdrag granskning