• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Detta betyder gränskontrollerna i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid torsdag införs tillfälliga gränskontroller för resa till och från Sverige. Detta efter en begäran från Migrationsverket som säger att de inte klarar av sitt uppdrag att hitta tak över huvudet till alla som söker asyl.

1/ Vad gäller?

Från och med torsdagen den 12/11 klockan 12.00 kommer gränskontroller – passkontroller – att genomföras även på resande mellan Schengenländer. Detta kan göras med hjälp av en undantagsregel som finns i Schengenavtalet. Förhoppningen är att alla asylsökande ska registreras och att det ska bli bättre rutiner. För flyktingar finns tre val: att söka asyl i Sverige, att stanna i landet där de befinner sig, eller försöka hitta en annan väg om de hade tänkt resa genom Sverige för att söka sig till ett annat land.

Sverige inför gränskontroller

Vid färjelinjer kommer alla passagerare att kontrolleras. Vid Öresundsbron är trafikflödet så stort att polisen inte kan kontrollera alla. Där kommer det att ske ett slumpmässigt urval.

2/ Var och hur länge?

Kontroller kommer främst att ske i vid Öresundsbron och färjelinjer i södra Sverige, som är vanligaste inresevägen för asylsökande. Exakt var kontrollerna ska ligga eller vilka tider de ska införas är inte beslutat. Kontrollerna ska gälla i tio dagar men kan förlängas.

Migrationsverket gör bedömningen att kontrollerna kommer att pågå i mycket längre tid än så. Polisen har sagt att man har planerat för att kunna upprätthålla gränskontrollerna i sex månader. Men det finns inget beslut om att gränskontrollerna ska vara kvar så länge.

3/ Vad gäller rörande pass?

För att komma in i Sverige ska du kunna visa att du antingen är svensk medborgare, medborgare i Schengen, eller har uppehållstillstånd i Sverige. En svensk medborgare som ska resa in eller ut ur Sverige måste inte ha pass eller nationellt ID. Men det är bra att ha med sig någon form av ID för att kunna visa att man har rätt att resa in i Sverige.

När det gäller resande mellan nordiska länder så kan den som är medborgare i Sverige eller något annat nordiskt land fortfarande resa utan problem. Men man måste kunna visa att man är nordisk medborgare och det kan därför vara bra att ha med sig körkort eller annan legitimation.

4/ Varför just nu?

Frågan har förts upp på dagordningen av flera partier. Att det nu införs beror på att Migrationsverket begärt det. Enligt statsminister Stefan Löfven har frågan beretts av regeringen en tid. Att Migrationsverket nu begär det beror på att de inte kan säkerställa tak över huvudet för de som söker asyl samt att Migrationsverket anser att man inte kan utföra sin uppgift – nämligen att värna asylrätten. Trycket har blivit så stort på Migrationsverket att man inte hinner med att registrera alla asylsökande vilket gör att barn och barnfamiljer inte omhändertas på rätt sätt.

5/ Hur gör övriga EU-länder?

Flera länder har under hösten infört tillfälliga kontroller som svar på att det kommer många flyktingar och asylsökande. Bland annat gäller det Norge, Finland, Tyskland, Österrike och Ungern.

6/ Leder gränskontrollerna till att fler eller färre flyktingar kommer till Sverige?

Frågan är svår att besvara, men klart är att de som har Norge eller Finland som slutmål nu tvingas registrera sig som asylsökande i Sverige eller vända tillbaka till det land de kom ifrån. Alternativet är att ta en annan väg till Sveriges grannländer, men det är, i synnerhet när det gäller Finland, en svår och omständlig väg. Hur de införda gränskontrollerna kommer att fungera som signal till de flyktingar som befinner sig längre söderut i Europa är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet