• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det gick att reklamera knarket om man inte var nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Veckans brotts reporter Helena Zachariasson berättar om den enorma knarkhärva där hundratals miljoner omsatts på drogsajten Flugsvamp 2.0.

Knarkhärvan handlar om en ökänd köp- och säljsida på internets mörkare delar som fungerat precis som Blocket eller Tradera. Fast för knark.  

– Det gick att till och med att skriva recensioner och reklamera varan om man inte var nöjd, säger Helena Zachariasson, reporter på Veckans brott.

Se Veckans brotts reportage om knarkhärvan här

Fakta: Flugsvamp 2.0

  • Flugsvamp 2.0 var en marknadsplats för illegala droger på Darknet som lanserades i april 2015 och släcktes av polisen september 2018, då administratören för sajten häktades.
  • Sajten låg på Darknet, en krypterad del av internet som görs tillgänglig via anonymiseringstjänsten Tor. Där har säljare och köpare kunnat registrera sig anonymt och göra affärer med kryptovalutan Bitcoin.
  • När Flugsvamp 2.0 släcktes fanns, enligt Helsingsborgs Dagblad som tagit del av en underrättelserapport från polisen, 550 registrerade säljarkonton, varav 140 var aktiva. Enligt polisen ska sajten då ha innehaft cirka 90 procent av den svenska drogmarknaden på Darknet.
  • Sajten är en efterföljare till orginalsajten Flugsvamp som släcktes i det internationella polistillslaget Operation Onymous i november 2014.
  • En ny sajt, Flugsvamp 3.0 startades kort efter att Flugsvamp 2.0 släcktes. En utredning kring den nya sajten pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.