Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur farligt är utarmat urna för människor? Hör Christian Ekberg, professor på Chalmers i Göteborg. Foto: SVT/Pavel Golovkin/AP/TT

Experten förklarar: Därför är utarmat uran inte samma sak som ett kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Utarmat uran ingår i den ammunition som kommer att användas i de stridsvagnar som Storbritannien planerar att skicka till Ukraina. Enligt ryska försvarsministern är det ett steg närmare ett kärnvapenkrig.

– Utarmat uran är inte ens i närheten av att vara ett kärnvapen, säger Christian Ekberg, professor på institutionen för kärnkemi vid Chalmers i Göteborg.

Storbritannien har bekräftat att man kommer att donera stridsvagnar med ammunition av utarmat uran till Ukraina. Beskedet har mötts med anklagelser från Ryssland om användning av ”vapen med kärnkomponent” och ”ett steg närmare ett kärnvapenkrig”.

Christian Ekberg menar dock att jämförelsen mellan utarmat uran och kärnvapen haltar betänkligt.

Kriget i Ukraina

– Utarmat uran är ett grundämne och en tungmetall. Radioaktiviteten är inte farlig över huvud taget, säger han.

Irrationell rädsla för strålning

Han berättar att utarmat uran, lite förenklat, är en restprodukt från anrikningen av uran till kärnbränsle. Det är tyngre än bly och används därför i pansargenombrytande projektiler.

Men varför anses utarmat uran så kontroversiellt att använda som vapen? Christian Ekberg tror att det handlar om en inbyggd rädsla för strålning – som är tacksam att utnyttja.

– Vi kan inte känna det, smaka det, se eller höra radioaktiv strålning. Vi har inga sinnen för att upptäcka det och därför uppfattas det som skrämmande, säger han.

”Nervös”

Både under Gulf-kriget och kriget på Balkan användes en hel del utarmat uran och det kopplades då bland annat till en ökning av leukemi och medfödda missbildningar hos civilbefolkningen i Irak. Vid närmare studier har man inte kunnat bevisa sambandet. Världshälsoorganisationen WHO konstaterade också i en rapport 2013 att ingen ökning av medfödda missbildningar kunde konstateras.

Att man från Rysslands sida drar paralleller till kärnvapen handlar istället om något helt annat, menar Christer Ekberg:

– Putin är nervös för att Ukraina kommer att slå ut hans pansarvagnar.

I klippet berättar professor Christer Ekberg hur utarmat uran används och varför det är ett så effektivt som vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet