Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Det här vet vi om apkoppor

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av det sällsynta viruset apkoppor har upptäckts i USA och Europa. Men hur farligt är det egentligen, hur smittar det och riskerar Sverige en ny pandemi?

SVT reder ut vad vi vet och vad vi inte vet om apkoppor.

Vad är apkoppor?

Apkoppor, eller monkeypox på engelska, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Viruset är besläktat med smittkoppor.

Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till regionen.

Hur smittar det?

Den vanligaste smittvägen är från djur till människa men det kan i ovanliga fall även överföras mellan människor.

Det finns fortfarande oklarheter hur viruset sprids, men klart är att det krävs nära kontakt under en längre tid för att viruset ska spridas. Därför anses sexuella kontakter vara en smittorisk.

Vilka är symptomen?

Utslag, blåsor och sår på huden är vanliga symtom, ofta är de milda. Feber och svullna lymfkörtlar förekommer också.

Om smittan överförs sexuellt så kan blåsor uppstå kring könsorgan och runt analöppningen.

Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Finns det vaccin?

Existerande vaccin mot smittkoppor ger ett skydd på uppemot 85 procent även mot apkoppor, enligt amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Den allmänna vaccineringen mot smittkoppor upphörde i Sverige 1976 och den del av befolkningen som fått vaccin mot smittkoppor väntas fortfarande ha en viss immunitet.

Vad innebär allmänfarlig sjukdom?

När en sjukdom klassas som allmänfarlig omfattas den av smittskyddslagen vilket gör att upptäckta fall måste anmälas till regionala smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten för smittspårning samt att regeringen kan vidta smittskyddsåtgärder vid behov.

Bör man vara orolig?

Flera experter SVT har pratat med understyker att man inte behöver vara orolig. Även fast det utbrott vi ser nu är ovanligt stort är risken att smittas är liten, det finns existerande vaccin och symtomen har varit lindriga i alla de fall som rapporterats in den senaste tiden.

Hur kan man förebygga smittspridning?

Om man har symptom och misstänker att man varit i kontakt med någon smittad, ska man kontakta vården så att de kan utreda smittkedjan. Mellan människor smittar det främst via hud mot hud-kontakt, därför kan det finnas en poäng just nu i att vara lite mer försiktig kring att ha flera olika sexuella partners, menar experter som SVT talat med.

Vad är sant och falskt om apkoppor? Hör Ali Mirazimi reda ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.