Det är mellan 10 000 och 15 000 väljare som anonymt får besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar.
Valun har gjorts sedan 1991 och genomförs över hela landet. Intervjuerna görs både under förhandsröstningen och på själva valdagen.
Svaren viks ihop och läggs i en försluten box. De skickas sedan vidare till en central där de databearbetas.
”Görs för att undvika spekulationer”
Vallokalsundersökningarna har visat sig ge en mycket bra bild av hur slutresultatet kommer att se ut.
Förra valet var skillnaden mellan vallokalsundersökningen och slutresultatet mer än en procentenhet endast för Moderaterna och Sverigedemokraterna. 2010 var det Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som hade mer än en procentenhets skillnad i Valun jämfört med slutresultatet.
Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas svaren för att den första prognosen som presenteras i SVT:s valvaka klockan 20.00 ska bli mer träffsäker.
– Huvudsyftet är att ge väljarna en röst på valkvällen när valet är slut. Indirekt kan man låta dem berätta varför de röstade som de gjorde. Det begränsar möjligheten för människor, politiker och förstå-sig-påare att spekulera, utan då kan vi säga ”så här ser det ut”, säger statsvetaren Sören Holmberg som har arbetet med Valun sedan starten 1991.