22.000 ungdomar har fått studiebidraget indraget på grund av att de skolkar, enligt nya siffror från CSN. För hälften av dem innebär det ett återkrav – och för några kanske den första kontakten med Kronofogden då de måste betala tillbaka pengar som CSN redan betalat ut.
Om man har fyllt 18 år, och föräldrarna inte längre tar emot studiebidraget, är man själv ansvarig för en eventuell skuld.
Kollar inkomst och sparkonto
Om återkravet inte betalas, och man inte svarar när breven från CSN börjar hamna i brevlådan, lämnar CSN över ärendet till Kronofogden som då påbörjar en utredning för att hitta tillgångar att betala skulden med.
– Vi kollar bland annat på om man haft någon inkomst, eller ett sparkonto som vi kan ta pengarna ifrån, säger Karin Weinz, som arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.
– Men vår erfarenhet är att de här ungdomarna sällan har något som vi kan utmäta. Då slutar det med att vi får avsluta utredningen, och sedan lägger vi skulden på bevakning, säger Karin Weinz.
Skulden växer
Det här innebär inte att skulden försvinner. Tvärtom börjar en långvarig skuldsättning för eleven, säger Karin Weinz. Bevakningen innebär att Kronofogden fortsätter att kolla upp personens tillgångar med jämna mellanrum tills dess att skulden är betald eller preskriberad – vilket tar 25 år.
– Hamnar skulden hos oss växer den väldigt snabbt, säger Karin Weinz.
Hur snabbt? Karin Weinz tar ett exempel. Om man som elever är skyldig CSN en månads studiebidrag är skulden totalt 1.150 kronor. Men innan Kronofogden tagit ut alla sina kostnader har summan växt till drygt 2.400.
– Ungdomarnas möjligheter att betala har ju inte förbättrats då, när skulden blivit mer än dubbelt så stor.
Så påverkas du
Konsekvenserna av att som ung ha en skuld hos Kronofogden är många. Bland annat får man en betalningsanmärkning, något som kreditupplysningsföretag kan hämta och som kan få flera negativa effekter i vardagslivet.
– Då kommer svårigheterna med att hyra lägenhet, ta lån, teckna telefonabonnemang eller handla på kredit. Det blir svårt att ta nästa steg i livet, att flytta hemifrån, vilket många ungdomar vill.
Rådet: Hör av dig till CSN
CSN och Kronofogden ser problemet i att unga människor blir skuldsatta, och har tagit till åtgärder för att de inte ska hamna där. Bland annat ringer CSN upp ungdomarna innan ärendet går över till Kronofogden. Man diskuterar betalningsplaner för att öka personens möjlighet att betala återkravet.
– För de CSN får kontakt med löser man ofta en stor del av betalningsproblemet. Men i dag svarar ju många inte i telefon när det är ett nummer man inte känner igen. Nu jobbar CSN med att sms:a eller mejla, att hitta kontaktvägar för att få tag i de här ungdomarna.
Karin Weinz råd till unga över 18 som hamnat i en tidig skuldsättning med återkrav är alltså att själva ta kontakt med CSN.
– Det finns en tröghet där. Inte för att man är trög, utan för att man är osäker på hur man ska göra om man hamnar hos en myndighet. Men ring till CSN, nöj dig inte med att tala med skolan eller andra.