Detta har hänt: Skandalen kring Paolo Macchiarini

Uppdaterad
Publicerad

Skandalerna kring Paolo Macchiarini har pågått i över ett decennium. Sju patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade avled. Den tidigare stjärnkirurgen anklagades för forskningsfusk och flera höga KI-chefer tvingades avgå. Här är en sammanfattning av de senaste årens händelser.

Konstgjorda strupar

2010 rekryteras den välrenommerade kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet. Han ska bedriva forskning inom området regenerativ medicin – ett forskningsfält med fokus på att byta ut, konstruera eller återbilda mänskliga celler, vävnader och organ.

Senare samma år får han också en tjänst som överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset.

År 2011 genomför Macchiarini en första uppmärksammad transplantation på Karolinska sjukhuset – en cancersjuk patient får en konstgjord, stamcellsbeklädd, luftstrupe inopererad. Ingreppet beskrivs initialt som lyckat men det ska senare visa sig att patienten drabbas av flera komplikationer. Han avlider ett och ett halvt år senare.

Mellan åren 2011-2013 genomför Macchiarini totalt åtta liknande transplantationer med syntetiska luftstrupar. Tre i Sverige och ytterligare fem i Ryssland och USA.

Sju av patienterna avlider senare. Den åttonde patienten får den konstgjorda luftstrupen bortopererad och lever fortfarande.

År 2013 beslutar Karolinska att stoppa alla fortsatta transplantationer av konstgjorda luftstrupar. Man meddelar också att man inte kommer förlänga Macchiarinis anställning som kirurg.

Anmäls av kollegor – och frias

Under sommaren 2014 anmäler fyra läkare på Karolinska sjukhuset Macchiarini till KI för så kallad oredlighet i forskning.

De menar att han i flera vetenskapliga artiklar har beskrivit forskningsresultat kopplade till de transplanterade luftstruparna på ett alltför fördelaktigt sätt – både vad gäller implantatens funktion och tillståndet för patienten.

KI ger professor Bengt Gerdin uppdraget att granska anmälningarna och han stämmer in i kritiken. Gerdins slutsats blir att Macchiarini har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Strax därefter beslutar Vetenskapsrådet att stoppa alla utbetalningar av bidrag till Paolo Macchiarini.

KI väljer ändå att fria Macchiarini. De slår fast att han inte gjort sig skyldig till fusk, men konstaterar att forskningen har brustit i kvalitet.

Senare samma höst förlängs hans gästprofessur med ytterligare ett år.

Granskas av media

Anklagelserna om forskningsfusk leder till flera granskningar, i bland annat New York Times och SVT:s Uppdrag granskning. Tidningen Vanity Fair avslöjar dessutom att Macchiarinis CV innehåller flera felaktigheter.

Allra störst genomslag får dock dokumentärserien ”Experimenten” från SVT:s Dokument inifrån. I det närgångna porträttet framträder hur patienter tar skada och till slut dör till följd av operationerna. Serien leder till en stor förtroendekris för KI.

Huvuden rullar

2016 blir ett turbulent år för KI. En extern utredning under ledning av Sten Heckscher ska granska KI:s hantering av hela Macchiarini-ärendet.

Kort efter att utredningen inletts meddelar rektor Anders Hamsten att han avgår. I samma veva beslutas att Macchiarini avskedas från sin tjänst som forskare på KI.

Under hösten meddelar även Lars Leijonborg att han avgår som ordförande i KI-styrelsen.

Heckschers utredning landar i tung kritik mot KI på flera punkter: bland annat för dess del i ansvaret för transplantationerna, för rekryteringen av Macchiarini och beslutet att förlänga hans anställning.

Rättsprocesser

I juni 2015 delges Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död.

Förundersökningen läggs dock ned året därpå. Åklagare skriver att operationerna varit oaktsamma eftersom de skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men man konstaterar samtidigt att brott inte går att styrka.

Hösten 2020 åtalas Macchiarini i stället för grov misshandel av de tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade i Sverige.

Ingreppen har enligt åklagare orsakat allvarliga fysiska skador och stort lidande för de tre målsägande, som alltså inte längre är i livet.

Paolo Macchiarini förnekar brott och något annat uppsåt än att rädda liv. Han hävdar att Karolinskas ledning deltog i beslutsprocessen och hade full kännedom om metoden som användes.

Huvudförhandlingen inleddes i Solna tingsrätt den 27 april. 16 juni kom domen mot den tidigare stjärnkirurgen. Han dömdes till villkorlig dom för grovt vållande till kroppsskada. Macchiarini frikändes i de andra två åtalspunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.