Sju år efter skandalen – nu börjar rättegången mot Paolo Macchiarini

Uppdaterad
Publicerad

Sju år efter att visselblåsare slog larm på Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska strupskandalen nu få sitt rättsliga efterspel.

I dag inleds rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini som åtalats för grov misshandel i samband med operationer han utförde i början av 2010-talet.

På Karolinska universitetssjukhuset opererades tre patienter: en 36-årig småbarnspappa boendes på Island, en 30-årig man från USA och 22-årig kvinna från Turkiet.

Plaststrupen sades vara sista möjligheten att rädda deras liv. Men metoden fungerade inte, strupen kollapsade och ledde till svåra skador och ett långt lidande. De tre patienterna avled senare.

Intensivvårdades i flera år

SVT träffade Yesim Cetir redan 2014. Efter en vårdskada hemma i Turkiet skickades hon till Sverige och blev den tredje patienten som fick en konstgjord luftstrupe på Karolinska sjukhuset.

Men implantatet lossnade och efter ytterligare en transplantation blev hon fast på intensiven under flera år. Hon avled 2017.

Macchiarinis läkarkollegor misstänkte att patienternas journaler inte stämde överens med operationsresultaten och överlämnade en 500 sidor lång anmälan till KI:s rektor. Utredningar visade att metoden aldrig prövats på djur och att ingreppen saknade nödvändiga tillstånd.

Sällsynt åtal

Att misstänkt brott inom vården leder till åtal är ovanligt. Den första brottsutredningen mot Macchiarini om vållande till annans död lades ned i brist på bevis på orsakssamband mellan operationerna och patienternas död.

När fallet nu får sin rättsliga prövning ska domstolen ta ställning till om Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till grov misshandel, en brottsrubricering som kräver uppsåt. Åklagaren menar att orsaksambandet mellan operationer och kroppskada är tydligare än för död.

Enligt åklagaren har Paolo Macchiarini som ansvarig läkare utfört operationerna ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Åklagaren menar att ingreppen bröt mot lagen eftersom de varken räknas som sjukvård eller forskning.

Nekar till brott

Paolo Macchiarini förnekar brott och något annat uppsåt än att rädda liv. Han hävdar att Karolinskas ledning deltog i beslutsprocessen och hade full kännedom om metoden som användes.

Hans försvarare Björn Hurtig menar att det är arbetsgivaren som ska hållas ansvarig för de misslyckade strupoperationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.