Skola
- Enligt förslaget kommer 1,6 miljarder fördelas under 2023 och den största delen går till att införskaffa läromedel och anställa fler speciallärare. Målet är att höja studieron i klassrummen och förbättra elevernas skolresultat.
- 450 miljoner kronor läggs på förstärkt yrkesvux och fler praktikplatser.
Rättsväsende och försvar
- Rättsväsendet får höjda anslag med 1,43 miljarder kronor, där 938 miljoner ska gå till att utöka Polismyndigheten. Totalt ska bland annat 10 000 poliser anställas till och med 2024. Det handlar också om att lägga drygt 300 miljoner på extra resurser till Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen. Resterande 150 miljoner fördelas på övriga brottsbekämpande myndigheter.
- Sveriges försvarsanslag ska höjas med drygt 5 miljarder kronor. Pengarna ska enligt regeringen täcka kostnader för satsningar inom sju områden, bland annat det militära och civila försvaret, Sveriges Natoansökan och inrättandet av ett nytt departement med samlat ansvar för totalförsvaret.
Vård
- 2,1 nya miljarder önskar regeringen går till vård och omsorg under nästa år. Hälften ska användas för att utöka antalet vårdplatser och en fjärdedel till att stärka förlossningsvården samt förbättra tillgången till primärvård på landsbygden. Man lägger även till 0,21 miljarder kronor i sjukpenningsnivå (till följd av långa vårdköer).
Infrastruktur och landsbygd
- Regeringen vill satsa 1 miljard på att rusta upp vägnätet i landet och 2,6 miljarder kronor på utbyggnad av laddstolpar och laddkapacitet, mellan 2023 och 2025. Förslaget innebär att regeringen omfördelar 750 miljoner för järnvägsunderhåll till vägunderhåll och lägger därmed till 250 miljoner i den kommande budgeten.
- Regeringen vill även satsa 600 miljoner kronor på bredbandsutbyggnad för 2023. Sammantaget innebär det 1,3 miljarder för utbyggnad av bredband, inklusive medel från EU:s jordbrukspolitik och tidigare beslut.
Klimat
- Regeringen kommer avsätta 200 miljoner per år i budgeten till att återställa och anlägga våtmarker från och med 2023. Syftet är att sänka koldioxidutsläppen från dikade våtmarker, värna biologisk mångfald, minska övergödning och bidra till en bättre vattenhushållning.
- 600 miljoner satsas på klimatinvesteringar i det så kallade industriklivet.
Kultur
- Årets kulturbudget blir 9,032 miljarder kronor. Det innebär en minskning på cirka 1,1 miljarder kronor jämfört med fjolårets budget på 10,133 miljarder kronor.
- Anslaget till ersättningar och bidrag till konstnärer höjs med 40 miljoner kronor för 2023. Under 2024 och 2025 blir höjningen 30 miljoner kronor per år.
- Samtidigt dras anslaget om 99 miljoner kronor till fri entré till statliga muséer in.
A-kassan
- A-kassan behålls i den högre nivån på 5,8 miljarder kronor som har gällt under pandemin.
Skatt
- Jobbskatteavdrag och sänkt skatt på pensioner för 30 miljarder lovades i valrörelsen. Det löftet kommer inte att infrias 2023, bortsett från att äldre får ett förstärkt jobbskatteavdrag om 770 miljoner kronor. Inte heller löftet om sänkt skatt på sparande på ISK-konton kommer att träda i kraft.
Energi
- Energiskatten på bensin och diesel sänks till till en kostnad av 6,7 miljarder kronor nästa år. 2024 och 2025 sker det till en kostnad av 6,9 miljarder kronor per år. Sänkningen innebär att bensinpriset blir 14 öre lägre per liter och att dieselpriset sänks med 41 öre litern vid pump.
- I budgeten föreslås också ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder. De pengarna ska komma från de flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät och belastar därmed inte budgeten.
- Det ges även en ökad skattereduktion för solceller om 280 miljoner kronor.
Statsbidrag
- Statsbidraget till Sveriges kommuner och regioner blir 6 miljarder kronor.
Besparingar
- 7,3 miljarder kronor sparas in på biståndet.
- Samtidigt slopas klimatbonusen om 2,99 miljarder kronor och avfallsförbränningsskatten som beräknas kosta 410 miljoner kronor.