Höjda matpriser innebär risk för folkhälsan: ”Vi tenderar att få i oss mer fett och socker”

Publicerad

Många konsumenter köper mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna, enligt en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Därmed kan det vara svårare att äta varierat och därmed få i sig tillräckligt med näring och vitaminer.

– Det här är kroppens byggstenar så konsekvenserna blir att näringsintaget blir mycket mindre och vi tenderar att få i oss mer fett och socker, säger, Sofia Antonsson, dietist, i SVT:s Morgonstudion.

De skenande matpriserna har gjort att många väljer bort frukt och grönt när man handlar.

– Man kanske tar den enklare vägen. Frukt och grönt har blivit dyrare och det gäller att hitta rätt vägar för att klara sig igenom det här, säger hon

Sofia Antonsson pekar även på att konsumtionen av mer näringsfattiga livsmedel ökar.

– Det är chips, godis och läsk. Den mentala hälsan spelar också in och vi kanske mår lite sämre idag och det är mycket negativt som händer i världen. Det är svårare att äta hälsosamt när man inte mår helt bra.

Leta efter säsongens livsmedel

Det finns dock tips och knep att ta till när man tvingas dra åt plånboken lite extra men samtidigt äta näringsrikt. Hon menar bland annat att man bör titta efter säsongens livsmedel.

– Just nu är det kål- och rotsäsong. Ut och botanisera!

Hon fortsätter.

– Köp frysta grönsaker och bär – det är ofta mer näring i det. Sen ska man också titta på innehållsförteckningar. Om den är väldigt lång bör man välja en annan produkt i samma segment säger, Sofia Antonsson, dietist.

Hör mer om hur man bör handla trots höga matpriser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.