Dina slängda batterier nästan aldrig tomma

Uppdaterad
Publicerad

Endast 2,5 procent av batterierna som lämnas till återvinning är helt tomma, visar en undersökning som Plus har gjort. Av de undersökta batterierna hade majoriteten mer än 50 procent kapacitet kvar trots att de kasserats.

Varje år förbrukar vi 90 miljoner vanliga engångsbatterier i Sverige. Batterier kan vara både dyra och ha stor miljöpåverkan men trots det så återvinns bara 65 procent av dem. I nuläget kan endast vissa delar av batteriet återvinnas – och energin som är kvar går förlorad.

Seppo Isotalo i Älvsjö hörde av sig till Plusredaktionen med ett tips. Han tror nämligen att vi byter batterier alldeles för ofta och att batterier från våra vardagsprylar slängs alldeles för tidigt.

När Plus undersöker saken får redaktionen tillgång till en insamlingsbox från en hyresgästförening i Umeå. I boxen fanns 200 kasserade batterier. De slängda batterierna undersöktes med en batteritestare som visar batteriets kondition.

Av 200 undersökta batterier var bara 5 stycken helt tomma. Och 171 batterier hade mer än 50% kapacitet kvar.  

Olika produkter påverkar samma batteri olika

– Det låter ju helt otroligt, men är absolut möjligt, säger Johny Jonsson, labchef på Intertek som inspekterar och certifierar elektriska och elektroniska produkter.  

– Men konsumenter är inte dumma som slänger batterier som fortfarande fungerar.

Däremot så beror prestationen enormt mycket på vad batterierna sitter i, enligt Johny Jonsson.

–Till exempel kräver vissa leksaker och digitalkameror väldigt mycket effekt från batteriet. Det finns inga som helst krav eller standard på detta.

Samma batteri som kan fungera i åratal i till exempel en fjärrkontroll eller en brandvarnare kan ta slut på mindre än 30 minuter i en blinkande, låtande barnleksak, menar Johny Jonsson. Detta innebär dock inte automatiskt att batteriet verkligen är slut. 

Det finns många utrustningar som stänger av sig själv då spänningen är för låg. Men samma batteri som verkar vara tomt skulle då till exempel kunna driva en fjärrkontroll en lång tid framöver.

LÄS MER: Expertens tre bästa tips för ett smart batterianvändande

Helt ny frågeställning

Resultatet av Plus undersökning ger en fingervisning om hur det ligger till med med alla batterier i landet. Och resultatet förvånar inte bara Johny Jonsson på Intertek. Även på Naturvårdsverket är frågan helt ny.

– Vi har faktiskt aldrig tittat på om det finns någonting kvar i gamla batterier. Vi jobbar med avfallsförebyggande program och ser mest till att lagstiftningen följs, säger Lars Eklund på Naturvårdsverket.

Se mer av Plus undersökning av batterier den 14 mars: Plus i SVT Play

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.