Distansarbete här för att stanna – en attraktionskraft på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny undersökning från Trygghetsrådet har varannan arbetsgivare i privat sektor gjort om reglerna för distansarbete efter pandemin för att fler ska få den möjligheten. Samtidigt har också hemarbetet under pandemin satt ljus på fördelar med att vara fysiskt på kontoret.

– Jag har småbarn så att ha möjlighet att jobba hemifrån ett par dagar i veckan underlättar livspusslet avsevärt, säger Charlotte Norén, verksamhetscontroller på Axfood.

Hon är en av många privatanställda tjänstemän som efter pandemin fått nya regler för distansarbete för att arbetsgivaren vill ge fler anställda den möjligheten. Trygghetsrådet, ett samarbete mellan svenskt näringsliv och fackförbunden som stöttar uppsagda privatanställda tjänstemän, har gjort en undersökning om distansarbete i privat sektor.

1 800 privatanställda tjänstemän och chefer har svarat på undersökningen som bland annat visar att 6 av 10 tjänstemän fått nya regler för distansarbete.

– Många chefer ger uttryck för att det här på sikt ser ut att vara en attraktionskraft både för att behålla personal och anställa nya, säger Johan Lagerhäll, vd på Trygghetsrådet. 

Vill vara på kontoret

Samtidigt poängterar Johan Lagerhäll att många uttrycker att det inte skulle vara aktuellt att jobba på distans hela tiden.

Så känner även Charlotte Norén, som började på sitt nuvarande jobb mitt under pandemin när alla på hennes avdelning jobbade på distans.

– Då insåg jag hur viktigt det är för mig att träffa mina kollegor och hur mycket energi det ger mig, säger hon.

Undersökningen riktar sig endast till tjänstemän i privatägda bolag, men även statliga myndigheter som till exempel Tillväxtverket och Försäkringskassan tillåter i olika grad distansarbete.

Ställer det här högre krav på arbetsgivare?

– Det framgår inte av undersökningen men man kan ju reflektera över att vad gäller till exempel arbetsmiljöansvar och skatterättsliga delar så finns det saker man behöver titta på och eventuella justera under resan gång, säger Johan Lagerhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.