Djuren hålls i burar och blir sjuka, enligt WSPA. Foto: WSPA

Djur plågas för världens dyraste kaffe

Uppdaterad
Publicerad

Kopi luwak, det exklusiva kaffet som framställs genom att djur bajsar ut kaffebönor, säljs på många håll som vildfångat. Men en ny dokumentär vittnar om instängda djur och oärliga exportörer.

En BBC-dokumentär som nyligen sändes har väckt stor uppmärksamhet bland djurrättsorganistationer. Ämnet: industrin bakom det dyrbara kaffet Kopi luwak.

Kaffet blir till genom att den indiska palmmården äter kaffebär. När bären gått igenom det kattliknande djurets matsmältning kommer bönorna ut med avföringen. Sedan plockas de, tvättas, torkas och säljs med dyra prislappar.

Johan Nilsson, på Kahls kaffe – som tidigare sålde Kopi luwak – beskriver det som en ”skräckblandad förtjusning” att dricka kaffet med tanke på dess bakgrund.

– Men det får en speciell smak av digesteringen. Den är ganska frisk, syrlig och fruktig, säger han.

”Djuren stympar sig själva”

Många återförsäljare som säljer Kopi luwak marknadsför kaffet som ”vildfångat”. De säger att djuren lever fria i djungeln, och att man plockar spillningen därifrån. Men dokumentären vittnar om något annat. BBC-reportrarna utgav sig för att vara potentiella köpare och fick då se en helt annan sida av produktionen.

Flera djur satt instängda i små burar och ett av dem var allvarligt skadat – detta vid en gård där man utgav sig för att samla bönorna från frigående djur.

WSPA, World Society for the Protection of Animals, uppmanar nu till ökad kontroll av det som uppges vara kaffe från ”burfria palmmårdar”.

– Vi är flera länder som kontaktat återförsäljare. Det är helt fel att sälja produkten när man inte kan kontrollera ursprunget. Då måste vi agera, säger Lise-Lott Alsenius, presstalesperson vid WSPA.

Ensamlevande djur som hålls i burar

”Det blir allt fler palmmårdar som fångas på plågsamma sätt och hålls i små burar under fruktansvärda förhållanden. De ges ingen omvårdnad för sina skador och har enbart kaffebönor att äta. De blir sjuka, får stereotypa beteenden och till och med stympar sig själva. Många kaffeproducenter blandar dessa kaffebönor med bönor som tagits från fria djur” skriver svenska WSPA på sin hemsida.

Elisabeth Tjärnström, kampanjansvarig på WSPA, säger till SVT Nyheter att palmmårdarna ofta hålls i små inhägnader tillsammans med varandra.

– De är ensamlevande djur som blir otroligt stressade av att vara tillsammans med andra. I det vilda lever de dessutom på en varierad diet, men i fångenskap får de enbart kaffebönor.

I Sverige säljs Kopi luwak av ett fåtal återförsäljare. WSPA har kontaktat samtliga och upplyst om problemen med djurens levnadsvillkor.

Kopi luwak – världens dyraste kaffe

  • Den indiska palmmården lever i skogar kring kaffeplantager i den indonesiska övärlden. Den äter mogna kaffebär, men själva bönorna är svårsmälta och följer med avföringen ut.
  • Djurets avföring samlas upp på marken och bönorna tvättas, torkas och säljs som ett av världens dyraste kaffe.
  • Enzymer i djurets mage sägs ge upphov till den unika smaken och den låga syran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.