Ytterligare fem spädbarn har smittats av bakterien och isolerats, rapporterar TV 4 Nyheterna Malmö.
Serratia är normalt en lågvirulent bakterie men kan spridas mellan patienter som ligger för tätt. I takt med ett allmänt ökande barnafödande, och förbättrade möjligheter att rädda för tidigt födda ned till vecka 23, uppstår det ofta sådana situationer på den hårt belastade neonatalavdelningen i Lund.
Saknas plats
Det är givetvis extra illa eftersom patienterna där är ytterst sköra och särskilt mottagliga för sjukdomar.
Det finns en regel om att det ska finnas 28 kvadratmeter golvyta per två kuvöser. Men den platsen finns ofta inte.
Neonatalklinikens just tillträdda chef Göran Lingman, tillika chef på Kvinnokliniken i Lund, understryker för TT att det inte är fastslaget att barnet som dog avled av en infektion orsakad av serratia.
-Det finns så många andra faktorer som kan spela in. Vi vårdar högriskpatienter, säger han.
Allvarlig situation
Men Lingman ser mycket allvarligt på situationen. Sjukhusets chefsläkare har anmält dödsfallet enligt lex Maria till Socialstyrelsen som är tillsynsmyndighet.
Även Skånes smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson har enligt TV 4 anmält till myndigheten att patientsäkerheten kan vara i fara.
Redan 2008 krävde Socialstyrelsen att den medicinska säkerheten måste förbättras på neonatalavdelningen. Det skedde sedan för tidigt födda barn hade drabbats av blodförgiftning.
Det finns, enligt Göran Lingman, planer på att disponera om lokalerna och flytta en del administrativa arbetsuppgifter till lokaler som kan frigöras på Kvinnokliniken i samma byggnad.
Enligt honom är den neonatala vården i Lund alltjämt i världsklass.
TT
Fakta om Serratiabakterien
* Serratia är ett släkte bakterier. De kan orsaka sjukdomar hos patienter som redan ligger på sjukhus, till exempel urinvägsinfektioner och infektioner i sår.
* Serratia marcescens, ”Järteckenbakterien”, är en rödfärgad bakterie som förekommer rikligt i naturen och även delvis i människans tarmar. Den är normalt ofarlig men kan på ett sjukhus orsaka utbrott av så kallad sjukhussjuka.
Källa: Läkemedelsboken Fass (Farmaceutiska specialiteter i Sverige). (TT)