På sajten, Cause of Death: Woman (Dödsorsak: Kvinna), finns 150 reportage, 600 bilder och en mängd fakta om kvinnovåldet i tio länder.
Dessutom finns material att ladda ner för den som själv vill göra en utställning om kvinnovåld.
Kvinnovåld i tio länder
Under ett och ett halvt år har journalisterna Karin Alfredsson och Kerstin Wiegl och bildjournalisten Linda Forsell rest runt och dokumenterat kvinnovåldet i Pakistan, Egypten, Sverige, Mexiko, USA, Sydafrika, Spanien, Ryssland, Brasilien och Kongo.
De har träffat kvinnor som utsatts för våld och överlevt. De har träffat människor som arbetar för att minska våldet och de har skrivit om kvinnor som misshandlats till döds av sina män eller män som de tidigare haft en relation till.
Sexuell kontroll
-Situationen är värre än vad vi trodde, säger de, men samtidigt också mer hoppfull. Det blir ständigt lite bättre, utom i Ryssland där utvecklingen går åt helt fel håll. Där är det ingen som bryr sig om en kvinna misshandlas eller dödas, det blir inte ens en notis i tidningen, säger Karin Alfredsson.
-Våldet drabbar alla kvinnor, i alla världsdelar, samhällsklasser och kulturer och även om våldet tar sig olika uttryck från land till land finns det stora likheter.
-Vår bestämda uppfattning är att det handlar om kontroll, ofta sexuell sådan. Män, det kan vara makar eller andra släktingar, anser sig ha rätt att kontrollera kvinnor. När kvinnorna vill bryta sig loss – då smäller det.
Spanien har kommit längst
Längst i kampen mot mäns våld mot kvinnor anser journalisterna att Spanien har kommit.
-Spanien har en mycket tuff lagstiftning. Här har Sverige mycket att lära säger Karin Alfredsson.
-Vi har mycket kvar att göra när det gäller säkerheten, att bedöma och avgöra vilka kvinnor som är utsatta för allvarliga hot och att sen skydda dem. I Spanien jobbar man till exempel med haverikommissioner när en kvinna utsatts för våld.
-Det tror jag kommer här också, inte minst efter mordet på tvåbarnsmamman i Malmö i förra veckan, säger Karin Alfredsson.
Pia Fridén
pia.friden@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Brottsofferdagen
Webbplatsen www.causeofdeathwoman.com öppnas i samband med Internationella brottsofferdagen
den 22 februari.
Bakom den nya sajten står Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).
Bland bidragsgivarna finns Sida och Sigrid Rausing Trust.
SVT