Foto: SVT

Uppmärksammat balkongmål i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska Högsta domstolen pröva ett så kallat balkongfall. Det handlar om en kvinna som en natt i februari 2013 föll från sin balkong på sjätte våningen. Hon fick livshotande skador och hennes man dömdes av tingsrätten till nio års fängelse för försök till mord, men friades av hovrätten. Kvinnan överklagade till HD som meddelat prövningstillstånd och i dag inleds rättegången.

Flera personer i parets närhet vittnar om att paret, båda i 30-årsåldern, hade en bra relation. Men just den här kvällen i februari 2013 hade de bråkat. Kvällen slutade med att kvinnan föll från balkongen i den gemensamma bostaden som låg på sjätte våningen.

Kvinnan överlevde fallet men fick livshotande skador, och mindes till en början inte vad som hänt. Successivt fick hon tillbaka minnet och hävdar att mannen kastat eller släppt henne från balkongen. Mannen å sin sida har sagt att kvinnan försökte begå självmord.

Balkongfallet i Hovsjö

Fälldes i tingsrätten, friades i hovrätten

Trots att kvinnan bara har fragmentariska minnen av händelseförloppet satte tingsrätten större tilltro till hennes berättelse och dömde mannen för försök till mord och nio år i fängelse. Han överklagade till hovrätten som, i motsats till tingsrätten, inte ansåg att bevisningen räckte för att fälla honom till ansvar för det påstådda brottet. Det var inte ställt utom rimligt tvivel att han kastat kvinnan från balkongen och han friades helt från anklagelsen.

Kvinnan överklagade till Högsta domstolen, HD, som har beviljat prövningstillstånd och i dag inleds rättegången, som beräknas pågå i tre veckor.

Förutom att kvinnan åberopat ny bevisning vill hon att HD skall klargöra var den nedre gränsen för beviskravet ställt utom rimligt tvivel egentligen går. Det vill säga vilken bevisning som krävs för att det ska bli en fällande dom.

Kvinnan menar också att hovrätterna tillämpar och tolkar reglerna för bevisvärdering olika och vill även att HD ska klargöra vilka principer som gäller vid bevisvärdering.

Oklart om det blir vägledande

Även om Högsta domstolen nu för första gången tar upp ett så kallat balkongfall till prövning är det, innan HD:s dom meddelas, vanskligt att bedöma i vilken utsträckning den kommer att bli vägledande för andra så kallade balkongfall, eftersom prövningen i HD av allt att döma handlar om beviskrav och bevisvärdering i brottmål ur ett mer generellt perspektiv.

Men kvinnans målsägandebiträde, advokat Ia Sveger, tycker att det är viktigt att HD kommer med ett klargörande när det gäller beviskraven i den här typen av mål.

– Absolut, alla mål är ju lika viktiga men däremot är ju det här ytterst intressant eftersom det är fråga om en person som har vissa fragment av minnen men i relation till annan teknisk bevisning som fanns på brottsplatsen, men som kanske inte står i direkt relation till själva gärningen, säger Ia Sveger till SVT Nyheter.

Inga misstankar om hedersbrott

Få, om ens något fall, där en person fallit från en balkong, och där man misstänkt att det kan ha legat ett brott bakom, har lett till åtal och dom. Många av de fall som har uppmärksammats har omtalats som hedersrelaterade. Det innebär att man har misstänkt att flickorna och kvinnorna kastats eller tvingats hoppa från balkongen av släktingar som ansett att kvinnorna av någon anledning dragit vanära över familjen eller släkten.

I det fall som HD nu prövar finns inga misstankar om hedersmotiv bakom det påstådda brottet.

Kvinnan lever i dag med skyddad identitet och lider av svåra sviter efter fallet från balkongen. Hon är, bland annat, delvis förlamad och har kraftigt nedsatt syn och hörsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Balkongfallet i Hovsjö

Mer i ämnet