Foto: Scanpix

Dömda skattebrottslingar kan få skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I dag slog Högsta domstolen fast att förbudet mot dubbelbestraffning i skatteärenden ska gälla retroaktivt, från och med februari 2009. Domen innebär att dömda skattebrottslingar nu kan begära resning.

I det pilotfall som nu avgjorts har HD beslutat att hovrätten på nytt ska ta upp ett tidigare avgjort mål om skattebrott, eftersom den dömde tidigare fått betala skattetillägg.

Beslutet som togs i dag kommer att gälla retroaktivt från februari 2009, vilket innebär att flera dömda skattebrottslingar nu kan begära resning.

Skattebrott

Ny tolkning av lagen

Frågan avgjordes i plenum, det vill säga samtliga 16 justitieråd i HD deltog i avgörandet. Det är mycket sällsynt att mål avgörs på det sättet – det sker endast när ett mål anses vara av särskild vikt för hur lagen ska tolkas.

Mängder av misstänkta och dömda skattefuskare berörs av ändringen av praxis. Skattebrott är den klart vanligaste formen av ekobrott och hundratals personer lagförs årligen.

Enligt riksåklagaren (RÅ) är det i dag ett hundratal personer som avtjänar straff för skattebrott, men det är inte alla av dem som omfattas av ändringen.

”Har känt sig kränkta”

– Det var som tippat. Och för en jurist är det här tillfredsställande, säger advokat Leif Gustafson om HD:s dom.

Han har flera klienter som dömts för skattebrott och begärt resning, varav två redan har släppts ut ur fängelse inför HD-domen. I viss mån innebär dagens dom en upprättelse för dem, enligt Gustafson.

– Det har varit en massa slumpmässiga utgångar efter 2009. Och de som inte har lyckats har ju känt sig kränkta naturligtvis, säger han och syftar på att olika domstolar har dömt på olika sätt i skattebrottmål.

Kan få skadestånd

Enligt Börje Leidhammar, advokat och adjungerad professor i skatterätt, uttalar sig HD inte direkt uttalar om skadestånd i dagens dom.

– Men spontant har ju möjligheterna att få skadestånd inte blivit mindre genom den här domen, utan snarare tvärtom. Rimligen bör det vara på det sättet, säger han.

Strider mot Europakonventionen

I en tidigare dom i juni undanröjdes en dom mot en företagare som dömts för grovt skattebrott. HD:s beslut grundades på att dubbelbestraffning strider mot Europakonventionen och mot EU:s rättighetsstadga.

Dubbelbestraffning innebär att man kan dömas för samma brott två gånger, något som Sverige tillämpar sedan 1972 och fram till att HD ändrade tolkningen i juni i år.

Fiskare i Norrbotten avgjorde

Sverige har motiverat dubbelbestraffningen med att skattetillägget främst är av ”administrativ” natur och därmed skiljt från de straffrättsliga påföljderna. Men nu har HD kommit fram till att det finns ett samband, bland annat därför att brottmålet ofta fått vila i avvaktan på utgången i skattefrågan.

Men det som framför allt vände Högsta domstolens beslut var en dom i EU-domstolen rörande en fiskare i Norrbotten som stod åtalad för skattebrott trots att han betalat skattetillägg. EU-domstolen slog fast att det svenska systemet strider mot EU:s rättighetsstadga, därför har nu en enig Högsta Domstol bytt tolkning.

En störtflod av resningsansökningar väntas

Dagens dom handlade formellt om en företagare i Göteborg som tidigare dömts till ett års fängelse för skatte- och bokföringsbrott.

Efter att mannen nu fått resning, väntas en störtflod av resningsansökningar att komma in till domstolen.

Redan nu har ett antal fångar dömda för skattebrott släppts fria och flera mycket grova skattebrottslingar kan snart vara fria.

Dömda för skattebrott

Antalet personer som de senaste åren dömts till fängelse i mål där brott mot skattebrottslagen varit huvudbrott:

2012: 74

2011: 86

2010: 91

2009: 133

(Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet