Ja, för första gången hålls Folk och Försvars rikskonferens i Sälen med Sverige som Natomedlem. Samtidigt är det formella presidentskiftet i USA bara en dryg vecka bort.
Med Donald Trump i Vita Huset kan Sveriges Natomedlemskapet utvecklas till något annat än vad svenska politiker räknade med när Sverige lämnade in sin medlemsansökan.
Vid förra årets rikskonferens talade jag med en högt uppsatt svensk försvarspolitiker som i en paus mellan talen varnade för konsekvenserna vid en valseger för Trump. Nato kan bli en sladdrig gardin, i stället för en solid mur, menade han.
En ny osäkerhet
När Trump nu tillträder innebär det att en ny osäkerhet smyger sig in, både vad gäller amerikansk utrikespolitik men också om Natos framtid och västvärldens stöd till Ukraina. Dessa frågor är viktiga inte minst för Sverige i ett läge där Ryssland uppfattas som ett växande hot, och där politikerna beskriver läget som det allvarligaste sedan andra världskriget.
Och Trump har redan rört om i grytan rejält. Han har skapat stora rubriker med kontroversiella uttalanden om Panamakanalen och Kanada, och inte minst kravet att ta kontroll över Grönland.
Särskilt i Danmark har uttalandena om Grönland väckt oro. Danska partier har suttit i krismöte över vad Trumps krav kan komma att innebära. Frågetecknen är många. Men skulle USA försöka pressa Danmark i Grönlandsfrågan kan det få återverkningar också för Nato.
Skeptisk till Nato
Donald Trump har dessutom flera gånger uttalat sig skeptiskt om just Nato och ifrågasatt den amerikanska nyttan av alliansen. Det finns en oro, också i Sverige, att med Trump som president kommer det amerikanska engagemanget i Nato att minska, kanske även stödet för Ukraina, något som riskerar att spela Putin och Ryssland i händerna. Det skulle också påverka Sveriges säkerhet.
Att stötta Ukraina för att hindra en rysk seger i kriget har varit ett viktigt mål för bland annat Sverige och den avgående Biden-administrationen. Det är mer oklart var Donald Trump står i frågan. Trump har sagt att han kan få slut på kriget på ett dygn, men vad det skulle kunna betyda för eventuella ukrainska eftergifter är fortsatt oklart.
Räkna alltså med att detta är frågor som kommer att diskuteras flitigt på rikskonferensen i Sälen, både under seminarierna och i baren på kvällstid.