Försäljningen av drönare har exploderat den senaste tiden. Bara Elgiganten har sålt 6.000 exemplar sedan december förra året. Men vad många privatpersoner inte känner till är att drönarna klassas som luftfarkost, och därför till stora delar helt saknar skydd i hemförsäkringen. Det visar en rundringning till Trygg Hansa, Länsförsäkringar, If och Folksam.
– Det är en risk som blir för stor för oss att ta, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.
Kan bli kostsamt
Om drönaren störtar, kolliderar eller råkar ut för något annat under själva flygningen ersätts inte skador på farkosten. Dessutom gäller inte det så kallade ansvarsskyddet. Om farkosten till exempel orsakar en bilolycka, i värsta fall med personskador som följd, kan det bli mycket dyrt för drönarpiloten.
– Det här innebär att man få stå för hela risken själv om man skulle orsaka en händelse som kostar pengar, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
Och enligt flera av bolagen är riskerna stora.
– Det är jätteviktigt att folk förstår att det inte bara är att köpa och flyga. Risken att det händer någonting finns där, och då kan det handla om miljonbelopp, säger Håkan Franzén.
Det kan tyckas som mycket pengar, men det finns situationer som kan bli väldigt allvarliga.
– Det har ju hänt flera gånger på senaste tiden att folk har kört med drönare så har flygplatser fått stänga. Om någon skulle få för sig att kräva skadestånd mot den som orsakat detta kan det bli väldigt dyrt för den personen, säger Caroline Uliana.
Finns alternativ
Det går alltid att diskutera med sitt försäkringsbolag för att hitta en skräddarsydd lösning. Eller för att ta reda på om produkten eventuellt klassas som leksak eller ett modellflygplan, något som kan ha betydelse.
– Står man i valet och kvalet och ska köpa en sådan här så är det alltid bra att kontakta sitt försäkringsbolag innan, för att få klarhet i vad som gäller. Det här är snårigt, säger Karolina Westin, produktutvecklare på Folksam.
Ett annat alternativ är att bli medlem i en modellflygsklubb, och på så sätt få tillgång till deras försäkring. Men då gäller tydliga regler.
– Många på våra forum vill att vi ska godkänna de här drönarna så de kan ligga och flyga omkring inne i städerna. Men det kommer aldrig att hända, säger Ove Nielsen, ordförande i svenska RC-Flygförbundet.