• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dubbelt avdrag för villaägare med solceller

Uppdaterad
Publicerad

En villägare med solceller ska kunna få dra av upp till 12.000 kronor om året. Det föreslår regeringen i dag, men få villaägare kommer att kunna göra så stora avdrag.

Trots att Sverige har i stort sett samma förutsättningar för solceller som Tyskland, så finns bara en bråkdel så mycket installerat i Sverige.

Ett mindre generöst bidragssystem är orsaken. Nu vill regeringen göra det gynnsammare för mikroproducenter med eget vindkraftverk eller solceller.

Den som levererar överskottsel ut på elnätet ska få göra skatteavdrag som motsvarar den mängd el som producerats.

Regeringen föreslår nu mer generösa regler än vad den statliga utredningen föreslog före sommaren. En villaägare ska få kunna dra av max 12.000 kronor per år. Utredaren föreslåg 6.000 kronor.

”Grönare energisystem”

Det ska även gälla dubbelt så stora anläggningar än vad utredaren föreslog, upp till 20.000 kWh/år. Avdraget motsvarar dubbla elskatten.

– Syftet med det är att fler ska ta steget och bli egna elproducenter så att vi kan få ett grönare energisystem och ställa om till ett mer hållbart samhälle, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C).

I dag finns få solelsanläggningar. Därför kostar avdraget bara 8 miljoner första året. Frågan är ju förstås om avdragsmöjligheten kommer att finnas kvar hela anläggningens livslängd på 25 år.

– Den här reformen är här för att stanna. Den kommer att finnas ända till någon regering bestämmer sig fär att avskaffa den. Men jag tror inte att det kommer att ske, därför att nu ser vi en stark rörelse där många vill ta ansvar för sitt energiliv. Då kommer det vara en reform som jag inte tror någon kommer ha intresse av att ta tillbaka.

Ska kunna sälja el

Men få villaägare kommer att få fulla avdrag. En normal anläggning ligger kanske på ca 5.000 kWh. Avdraget blir alltså bara några tusen. Men en villaägare kan även räkna med intäkter för att sälja elen.

Upp till 6.000 kronor kan det bli i ett exempel för den största anläggningen med ett elpris på 30 öre kwh. Dessutom finns investeringsbidrag på max 35 procent.

Svenska solelsföreningen, som representerar företagen i branschen, anser att det nya avdragsförslaget är bra och kommer att göra att fler vill installera solceller. Redan i år har 500 anläggningar tillkommit.

– Intresset har vuxit lavinartat. Med det här systemet tror jag att vi kan tiodubbla det nästa år, säger Lars Hedström, vd för solelsföretaget Direct Energy och vice ordförande i Svenska solelföreningen.

Gäller bara villaägare

Men avdragsförslaget är ändå lite krångligt och ger inte direkt återkoppling för villaägaren vad solelen kostar och vad denna tjänar på att leverera el.

Dessutom gäller det bara villaägare och inte i praktiken bostadsrättsföreningar eller företag. Inte heller gäller det de stora anläggningarna.

– Det skulle behövas att man höjde taket för de 20.000 kWh och att man ser över hur man ska göra med stora fastighetsägare som har bra tak på ett ställe men vill använda elen i en annan fastighet, säger Lars Hedström.

Ett förslag som solelsbranschen ofta fört fram för att gynna solelen har varit så kallad nettodebitering. Då skulle man kunna kvitta el man köper mot el man säljer. Det skulle vara mer fördelaktigt för villaägaren.

Men EU:s momsregler stoppar ett sånt kvittningssystem. Därför väljer nu regeringen att gå vidare med utredarens avdragsssystem i stället.

Regeringen kommer i vår att lämna en proposition med detaljerna för hur avdraget ska se ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.