Efter dystra drunkningssiffror uppmanar Karin Brand, generalsekreterare för livräddningssällskapet, folk att ha uppsyn över barn som badar. Foto: TT

Dubbelt så många barn har drunknat jämfört med ifjol

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret leder till bad och många drunkningsolyckor och bland statistiken finns många barn. Hittills i år har tio barn drunknat, vilket är dubbelt så många som föregående år.

– Stå i vattnet och övervaka barnen, lämna dem inte ur sikte, säger Svenska livräddningssällskapets generalsekreterare Karin Brand.

Rekordvarma juli har lett till fortsatt dystra siffror i drunkningsstatistiken och badolyckorna sticker ut. Över 20 personer har hittills omkommit genom drunkning i juli, och bara under onsdagen förolyckades fem personer.

– Just i år måste man få svalka sig och då är det lätt att olyckan är där, för man tror att man kan lika mycket som man kunde för väldigt många år sedan, säger Karin Brand.

Ha uppsikt över barnen

Under årets första sex månader omkom 62 personer genom drunkning, 39 av olyckorna skedde i maj och juni. Fem av dem var barn, vilket är lika många som under hela förra året.

Men i juli har ytterligare fem barn och ungdomar drunknat och Svenska livräddningssällskapet betonar vikten av att föräldrar håller uppsikt över sina barn.

– Lägg undan boken, plattan eller vad det är ni har med er till stranden och gör upp ett schema om vem som övervakar barnen. Låt inte blicken fastna i plattan att det gör att det blir det sista du ser av dina barn, säger Karin Brand.

Viktigt att inte överskatta sin förmåga

Svenska livräddningssällskapet oroas över antalet drunkningar och uppmanar till att bada och simma med förnuft och inte överskatta sin simförmåga.

– Det är tragiskt för personen, familjen och i slutändan hela samhället. Ju bättre vi blir på att utbilda varje enskild människa, desto bättre kommer vi kunna förebygga och minska antalet drunkningsolyckor, säger Karin Brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.