Att kissa i duschen kanske är något för miljövännen? Arkivbild. Foto: TT

Duschkissaren – en miljöns hjälte?

Uppdaterad
Publicerad

Är det okej att kissa i duschen? Ja, rent matematiskt kan det vara det, sett till mängderna sparat vatten när man undviker toaspolningen. Det visar en sammanställning från USA, men här i Sverige ser vattenbranschen få fördelar.

Om man får kissa i duschen eller inte brukar vara en riktig vattendelare. Lika bra att passa på, tycker vissa. Hur äckligt som helst, säger andra. Men om vi bortser från det rent hygieniska och fokuserar på en annan aspekt kan det faktiskt ha sina fördelar, enligt en sammanställning som vetenskapssajten I fucking love science har gjort.

Miljarder liter

Enligt denna, så klart väldigt generaliserade sammanställning, går i snitt sex liter vatten åt för varje toaspolning, och vi människor kissar i snitt sju gånger per dag. Det innebär 15.330 bortspolade liter per person varje år. Skulle man byta ut ett toabesök varje dag mot att kissa i samband med duschning, skulle 2.190 liter vatten kunna sparas varje år. Omräknat på hela Sveriges befolkning skulle det innebära omkring 21 miljarder sparade liter årligen.

Spolar snålt

På branschorganisationen Svenskt Vatten är man dock tveksamma till eventuella fördelar med duschkissning i Sverige. Här finns vanligtvis gott om vatten och det kostar inte särskilt mycket, cirka 2–4 öre per liter, vilket gör att de ekonomiska effekterna inte är särskilt stora. Dessutom är många av dagens toaletter snålspolande.

– Om man nu vill göra en miljöinsats är det bättre att duscha kortare tid, använda sköljbalja när man diskar, använda kranvatten istället för att köpa vatten på flaska och köpa miljömärkt, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.