Utfrågningen av Isabella Lövin rivstartade med frågor kring självförsörjningsgraden på livsmedel i Sverige. Miljöpartiet vill öka den från 50 till 80 procent – men har inte gett något besked om hur det ska gå till.
Lövin var tydlig med att ett sätt att nå det är att göra utländskt ”fulkött”, som hon kallade det, dyrare genom högre skatter. Men om det var lösningen för att få upp konsumtionen för även andra svenska livsmedel var Lövin inte lika tydlig med. Utfrågarna pressade henne och ställde om frågan fyra gånger. Men Lövin ville aldrig ge något rakt svar på om hon vill att även annan utländsk mat ska bli dyrare.
”Idealen krockar med verkligheten”
I eftersnacket konstaterar Pontus Mattsson, SVT:s politikreporter, att det generellt var svårt för Lövin att ge tydliga svar på hur målen skulle uppnås. Det även om, konstaterar han, just klimatfrågorna var de frågor där Lövin kändes som mest säker. Statsvetaren Katarina Barrling, som även medverkade i sändningen, håller med.
– Det var tydliga illustrationer på hur idealen krockar med verkligheten, säger hon under eftersnacket.
Hon fortsatte lite senare:
– Det finns den här optimistiska tilltron till människans vilja att förändra sig, men det är ju en förhoppning, Miljöpartiet kan få problem med att inte alla är som miljöpartister.
Skattesubventioner på fossila bränslen
Senare under Utfrågningen pressades Lövin ytterligare om det faktum att skattesubventionen av fossila bränslen i Sverige är större än hela miljöbudgeten. Språkröret försökte slå bort frågan med att det är gamla subventioner som inte Miljöpartiet har varit med och fattat beslut om. Men utfrågarna konstaterade att oavsett vilket så finns subventionerna kvar efter att Miljöpartiet suttit i regeringen under fyra år.
– Det här måste vi fasa ut men vi kan inte göra det från en dag till en annan. Vi måste också hitta alternativ och se till att det blir bra omställning för industrin, säger Lövin under utfrågningen.
Spricka i regeringen
När migrationspolitiken kom på tal blev också sprickan i regeringen tydlig. Miljöpartiet vill återgå till den flyktingpolitik som Sverige hade innan flyktingvågen 2015 – det samtidigt som statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att antalet asylsökande som kommer till Sverige ska minskas till 14 000 per år. Lövin ville under utfrågningen inte nämna någon siffra för hur många asylsökande hon tycker att Sverige kan ta emot.
– Vi står upp för asylrätten. Det handlar inte om en siffra. Om alla länder i Europa tog ett solidariskt ansvar så skulle det vara en lättare diskussion, det är den fråga vi har drivit i EU-förhandlingarna, men det ser tufft ut att nå det, säger Isabella Lövin.