– Vi är det enda partiet som driver frågan aktivt, säger Angelika Bengtsson (SD), idrottspolitisk talesperson.
– Jag tror helt enkelt att det bara är vi som på riktigt har prioriterat frågan, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).
– De andra partierna har inte ställt sig bakom oss när vi yrkade på det i våras, säger Kristina Axén Olin (M), kulturpolitisk talesperson.
Så låter det när SVT Nyheter frågar hur det kommer sig att partierna inte kommit överens om ett erkännande av e-sport som en idrott – trots att de alla tycker det.
Är i majoritet
I SVT:s enkät svarar fyra partier att de är för ett erkännande och att ge e-sporten samma juridiska förutsättningar som en idrott: Sverigedemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Tillsammans har de 179 mandat i riksdagen – fyra fler än vad som krävs för en majoritet.
Liberalerna säger att de inte har tagit ställning i frågan. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att det är upp till Riksidrottsförbundet att avgöra vad som ska klassas som en idrott.
Riksidrottsförbundet avslår ansökan
Den vanliga vägen för att bli klassad som idrott i Sverige är att bli medlem i Riksidrottsförbundet, RF. Det har Svenska e-sportförbundet försökt med flera gånger, men fått avslag av olika anledningar.
Senast handlade det om att de enligt RF inte hade lyckats definiera vilka grenar som e-sporten innefattar.
– När man tittar igenom andra medlemsansökningar har man inte varit lika nitisk till hur tävling sker i de idrotterna. Vi tror att det handlar om viss okunskap om vad e-sport är, säger Sammi Kaidi, ordförande i Svenska e-sportförbundet.
Politiker kan runda RF
Vad som händer i praktiken om riksdagen ger sitt erkännande är inte helt klart. I regelverk som rör idrott har e-sporten tidigare inkluderats som ett tilägg.
Ett exempel är Counterstrike-turneringen PGL Major 2021 Stockholm som räddades i sista stund från att bli inställd tack vare hjälp från politiskt håll. Då blev e-sportare undantagna reglerna om inresetillstånd under pandemirestriktionerna – ett undantag som annars bara gällde idrottare.
Men varför är det så viktigt för e-sporten att klassas som en idrott? Tre av skälen hittar du i klippet.
Så svarar partierna: Bör e-sport betraktas som en sport – och därmed få samma juridiska förutsättningar som en sport?
Kristdemokraterna: Kristdemokraterna anser att Riksidrottsförbundets ska bedöma vad som är sport och inte. Detta är inte en fråga som politiker bör bedöma.
Centerpartiet: Ja! Vår riksdagsledamot Rickard Nordin har drivit frågan länge och är även en profil i e-sportsammanhang. Dessutom sänder han e-sport och politik på Twitch.
Sverigedemokraterna: Ja, SD har länge drivit frågan om att e-sport ska klassas som en sport. E-sporten engagerar många ungdomar idag och är en mångmiljardindustri. Givetvis måste de då också kunna verka på samma marknad som exempelvis idrotten med föreningsstöd.
Socialdemokraterna: Det är Riksidrottsförbundet som fördelar statens bidrag till idrott och det är Riksidrottsförbundet själv som avgör vem som ska få medlemskap. Schackförbundet får statliga bidrag via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det kan vara en möjlighet även för e-sporten.
Moderaterna: E-sport är en officiell sport redan i 24 länder, bland annat i Finland och Tyskland. Sverige har lika många organiserade e-sportare som motsvarande hockey eller handbollsspelare och vi anordnar också flera av de största internationella turneringarna inom e-sporten. Moderaterna anser att e-sporten bör betraktas som en sport i de olika regelverk som kan aktualiseras.
Liberalerna: Liberalerna har inte tagit ställning i frågan.
Vänsterpartiet: Det måste vara upp till Riksidrottens egna interna demokratiska process att besluta om vilka som får vara medlemmar. Med det sagt tycker Vänsterpartiet att det är viktigt att det finns en pott till e-sporten i kulturutskottets budget.
Miljöpartiet: Ja. Vi ser att e-sporten växer. E-sporten behöver få bättre förutsättningar genom att betraktas som en sport.