• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helst vill Jeanette Åkerlund inte tänka på mannen som tagit Ebba ifrån henne och orsakat henne och så många andra människor lidande. Hon vill inte ens nämna honom vid namn. Foto: Emil Larsson/SVT

Ebbas mamma får pris för förlåtelse och medmänsklighet

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Åkerlund förlorade sin dotter Ebba, 11, i terrordådet på Drottninggatan. Hon prisas nu för sin medmänsklighet och förlåtelse för sitt sätt att hantera tragedin.

– Jag måste acceptera min situation och släppa förövaren för att kunna överleva, säger Jeanette Åkerlund.

Ebba Åkerlund blev ett av fem dödsoffer när Rakhmat Akilov i Islamiska statens namn genomförde terrordådet i centrala Stockholm den 7 april 2017. Hon var på väg att möta upp mamma Jeanette Åkerlund.

Trots sorgen som förlusten inneburit har Jeanette i stället för att känna bitterhet och hat mot förövaren, försökt söka mening genom att starta stiftelsen ”Ebbas Änglar”, till minne av sin dotter.

Terrordådet i Stockholm

”Oerhört hedrad och stolt”

Genom stiftelsen ska andra barn få hjälp att utveckla sina talanger inom framför allt idrott och kultur. Nu belönas Jeanette Åkerlund med Hillesgårdspriset för sin medmänsklighet och förlåtelse.

– Jag känner mig oerhört hedrad och stolt, säger Jeanette Åkerlund till SVT Nyheter om priset som tidigare bland annat delats ut till visselblåsaren Anders Kompass som avslöjade övergrepp mot barn av franska fredsbevarande FN-soldater i Centralafrikanska republiken.

Tänker inte på Akilov

Jeanette Åkerlund har ägnat stor tankekraft för att inte låta negativa känslor ta över.

– Jag känner att ordet förlåtelse har olika mening för olika personer. Jag har inte kraft att förlåta gärningen som berövade mig Ebba. Däremot behöver jag acceptera min situation och släppa förövaren, för att kunna överleva och inte låta honom äga mitt liv. Därför tänker jag inte på honom över huvud taget.

Hur gör du för att tänka så?

– Jag jobbar med det dagligen, sedan allt hände, säger Jeanette Åkerlund och berättar att hon lyssnat på positiva budskap under många sömnlösa nätter och läst litteratur om hur man genom mental kontroll byter negativa tankar mot positiva.

Sjukskriven sedan terrorattacken

Hon vet inte hur prissumman på 50 000 kronor ska användas. Men det finns många hål att fylla. Jeanette Åkerlund har varit sjukskriven sedan dottern mördades och vet inte när hon är redo att återvända till arbetslivet.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att må bra igen. Det är så klart min förhoppning att man gör det, även om man lever med sorgen resten av livet. Jag tänker att man ska kunna ha det bra i den situationen som man är i nu, och att man hittar en annan mening med livet.

Vad hittar du för mening?

– Jag har vänner som jag umgås med, och barn som jag tar hand om ibland. Det känns meningsfullt. Och jag jobbar med Ebbas Änglar en hel del, vilket ger mig mening.

Ceremoni i oktober

Närmast ligger fokus på den egna stiftelsen eftersom det blir möjligt att ansöka om änglagåvor från 1 september.

Utdelningen sker i samband med årsdagen den 7 april nästa år. Och det pris som hon själv premieras med delas ut vid en ceremoni den 26 oktober på Hillesgården i Klippan i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet