Många tycker att det räcker att jobba till 65 års ålder. Foto: SVT

”Efter 65 har man jobbat klart”

Uppdaterad
Publicerad

Det här med när man ska pesionera sig varierar starkt bland befolkningen. En ny undersökning visar att nära hälften vill gå i pension före eller senast på 65-årsdagen.

I Sverige finns det drygt två miljoner pensionärer och det blir naturligtvis fler eftersom antalet svenskar ständigt ökar. Vid 65 år sägs det vara den tidpunkt då det är nomalt att ha jobbat klart. Men i Sverige har vi flexibel pensionsålder från 61 år och uppåt.

Hälften vill sluta vid 65

Den nya undersökningen som Statistiska Centralbyrån har gjort på uppdrag av TCO bygger på en enkät där man frågat personer i åldrarna 18 till 64 år om de kan tänka sig fortsätta jobba efter att de fyllt 65. 45 procent, alltså nära hälften, svarar att ingenting skulle kunna få dem att arbeta efter den tidpunkten.

– I nuläget skulle jag gå vid 65 för då har man jobbat klart. Då är man tillträckligt frisk för att fortfarande kunna resa, umgås med barnbarnen och göra annat som man tycker är roligt, säger Marie-Louise Lindberg i en enkät som SVT gjort i Stockholm.

Carina Nyman, en annan person som SVT frågar, ser det hela på ett annat sätt.

– Jag har så vansinnigt roligt jobb så jag skulle verkligen kunna tänka mig jobba efter 65, säger hon.

”Vi måste jobba längre”

På TCO tror man att undersökningens resultat handlar om hur arbetslivet har varit och hur hälsan och kompetensen ser ut, snarare än åldersgränserna i pensionssystemen.

– Vi blir allt äldre och vi måste finansiera välfärden. Därför måste allt fler jobba längre upp i åldrarna, säger Jana Fromm, utredare på TCO.

För att göra fler villiga att jobba efter 65 föreslår TCO att man satsar på att komma tillrätta med stress och ohälsa på arbetsplatser. Samtidigt understryker de att äldre borde få kompetensutveckling för att de ska kunna arbeta mer.

På Pensionsmyndigheten berättar man vad det kan innebära för den enskilda individen att jobba längre i livet.

– Den allmänna pensionen blir i snitt sex till åtta procent större för varje år man väntar med att ta ut den, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.