Evy Jessica Rune. Foto: Iman Tahbaz / SVT

Osäker framtid för svenskar i Storbritannien efter Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden är osäker för de tiotusentals svenskar som bor och arbetar i Storbritannien i och med Brexit.

– Jag hoppas jag inte blir utvisad, säger Evy Jessica Rune, Londonsvensk sedan 17 år tillbaka.

Evy Jessica Rune kom till Storbritannien som 13-åring med sin familj och blev kvar. När det stod klart att Storbritannien röstat ja till att lämna EU så grät hon.

– Jag tog det väldigt personligt. Jag är utbildad här, arbetar och betalar skatt och har aldrig bett staten om hjälp. Att då få veta att 52 procent av befolkningen inte vill ha oss här gör mig väldigt ledsen, säger hon.

Brexit

– Det känns som att det ändå var detta som folkomröstningen handlade om.

90.000 svenskar

Evy Jessica Rune arbetar med bolagsjuridik på en firma i Kensington i centrala London. Hon är en av uppskattningsvis runt 90.000 svenskar som bor i Storbritannien. Nu väntar hon och många andra otåligt på att landet ska komma överens med EU hur deras framtid i landet ser ut.

– Jag försöker att inte bli alltför känslosam när jag tänker på det. Jag gissar att jag inte blir utvisad, men det finns inga garantier för det, vilket gör mig nervös. Och rent praktiskt vet jag inte hur det skulle gå till för mig att lämna landet. Jag äger lägenheten jag bor i till exempel.

Hoppas på uppgörelse

I Camden i norra London driver Jörgen Sundberg ett företag som hjälper arbetsgivare med marknadsföring. Han blev också besviken över att det blev Brexit, men ser ändå ljust på framtiden.

– Jag är inte så orolig för egen del. Jag tror det kommer bli någon slags uppgörelse för alla EU-medborgare som bor här. Anledningen att de inte kommit överens än är för att de vill ha det som ett kort i förhandlingarna, säger han.

– Men vad som helst kan hända. Det gäller att förbereda sig för alla eventualiteter.

Jörgen Sundberg ser en hel del fördelar med Brexit, både för Storbritannien och för egen del.

– Landet har alltid varit en motsträvig medlem i EU och kan kanske nu hitta en ny roll i världen och skapa mer global handel, vilket jag tror kommer vara bra både för mitt företag som har kunder i hela världen, och för affärslivet generellt.

Stora motsättningar

Han har bott i London i över 15 år, är gift med en brittiska och har två barn. Tanken att söka brittiskt medborgarskap har slagit honom efter Brexit.

– Jag har kollat upp det, men det verkar lite omständigt. Det kostar tusen pund och man måste gå en kurs och göra ett prov. Så länge jag inte måste bli brittisk medborgare tänker jag fortsätta vara svensk.

Både Jörgen Sundberg och Evy Jessica Rune har märkt av att Brexit lett till stora motsättningar i samhället, men ingen av dem känner igen det den svenska EU-ministern Ann Linde vittnat om – att svenskar blivit utsatta för ökad främlingsfientlighet på grund av folkomröstningen.

– Jag har själv inte upplevt det, säger Evy Jessica Rune.

”Värre för polacker”

– Jag tror att östeuropéer är betydligt mer utsatta, inte minst folk från Polen. När jag var yngre brukade jag vara rädd för att någon skulle missta min svenska för polska för det var sån otrolig negativitet mot dem. Och det har bara blivit värre nu.

Hon har en önskan till svenska och brittiska politiker inför EU-utträdet.

– Att vi kan få någon slags besked om hur vår framtid ser ut. Det jag tycker är absolut jobbigast just nu är att vi inte har någon aning om vad Storbritannien egentligen tänker och hur mycket de egentligen bryr sig om oss. Det vore otroligt skönt att få lite mer säkerhet kring den frågan.

Hållpunkter för brexit

Den 29 mars klockan 13

Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow lämnar över ansökan om brittiskt utträde till Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk.

Den 31 mars 2017

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lämnar ett första svar efter samråd med Europeiska rådets ledare.

Den 29 april 2017

EU-ländernas stats-och regeringschefer möts i Bryssel för att enas om riktlinjerna och utser Michel Barnier som chefsförhandlare för EU-sidan.

Maj-juni 2017

Förhandlingarna börjar.

December 2017

Ett basavtal är klart.

Oktober 2018

Avtalet är klart och godkänns av Europaparlamentet och Europeiska rådets stats-och regeringschefer.

Den 29 mars 2019

Storbritannien lämnar EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet