Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delade åsikter om kärnkraften – hör forskarna. Foto: SVT

Efter elpristoppen: Forskarna oeniga om behovet av kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om kärnkraften behövs för att säkra elproduktionen splittrar politikerna, men även forskarna. Professorerna Jan Blomgren och Lennart Söder är inte överens om huruvida kärnkraften behövs för att skapa stabilitet i elnätet i södra Sverige.

Elpriset har på måndagen nått historiska nivåer i södra Sverige. I norr är elpriserna betydligt lägre, något som bland annat beror på kärnkraftsnedläggningar i södra Sverige, menar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik.

– I norra Sverige har vi mycket vattenkraftproduktion och vi har tappat förmågan att föra strömmen från norra Sverige söderut. Det beror bland annat på kärnkraftsnedläggningarna i södra och Mellansverige, säger han i SVT:s Aktuellt.

Eniga om behov av planerbar elproduktion

De senaste åren har ett antal kärnkraftsreaktorer lagts ner och frågan är om kärnkraften behövs för att hålla stabilitet i tillgången på el i södra Sverige.

Jan Blomgren och Lennart Söder, professor i elkraftssystem, är överens om att det behövs planerbar elproduktion som inte är beroende av sol och vind. Men huruvida kärnkraft behövs för att skapa stabilitet är de inte överens om. 

- Planerbar kraft det betyder vattenkraft, fossil kraft eller kärnkraft. Vill man inte ha fossil kraft så har man ett problem eftersom vi inte har outbyggd vattenkraft kvar i södra Sverige, då återstår kärnkraft.

”Helt enkelt fel”

Men Jan Blomgren får mothugg av Lennart Söder, som lyfter kraftvärmeverket i Värtahamnen i Stockholm som ett exempel.

– Det drivs med biobränsle, vi har dessutom två gasturbiner som är en ny och intressant teknik som skulle funka utmärkt att balansera olika saker, som också kan drivas med biobränsle eller med vätgas. Den tekniken finns ju i Sydsverige redan i dag, så att säga att det bara är fossilkraft, vattenkraft eller kärnkraft det är helt enkelt fel, säger Lennart Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.